Банки вводять комісію за розрив термінового депозиту

Четвер, 19 липня 2012, 10:21

Збереження в законодавстві обов'язки банків повертати кошти вкладників при достроковому знятті ними своїх депозитів змушує кредитні установи впроваджувати різні способи утримання засобів.

Найчастіше клієнт заздалегідь попереджений про виплату відсотків за мінімальною ставкою, але деякі банкіри вводять і штрафні санкції за дострокове повернення коштів - від 0,1% до 3% від суми депозиту, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує: Нацбанк ще рік тому відмовився від ідеї ввести заборону на дострокове зняття депозитів населення, запропонувавши прийняти закон, який буде містити всього два пункти.

По-перше, щоб при зверненні вкладника до закінчення договірного терміну банк видавав внесок протягом 30 днів.

Реклама:

По-друге, в Нацбанку хотіли отримати право "вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття вкладів у разі настання ознак кризової ситуації".

Однак з тих пір нічого не було зроблено, тому банкіри почали шукати способи утримання коштів своїх клієнтів.

Традиційно, кредитні установи при достроковому поверненні депозиту проводять перерахунок доходу за мінімальною ставкою - від 0% до 3-4%, хоча бувають і винятки.

"Як правило, банки або не виплачують нараховані за вкладом відсотки зовсім, або перераховують відсотки за зниженою ставкою. Якщо розірвання відбулося протягом перших трьох місяцях дії вкладу, ми не виплачуємо відсотки. Після трьох місяців - виплачуємо їх з розрахунку ставки за договором, розділеної надвоє", - пояснює начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру Анна Макаренко.

Це дозволяє банкам хеджувати ризики, пов'язані з подальшим розподілом ресурсів, які установа брало на депозитні рахунки на виразно регламентований договором строк, говорить заступник голови правління Південкомбанку Олександр Коробко.

Часто банкіри прописують, що при достроковому розірванні клієнту виплачуються відсотки за ставкою поточного рахунку.

"Пояснення просте: в цьому випадку вважається, що клієнт користувався грошима в режимі поточного рахунку і на першу вимогу банк повертає йому кошти, які враховувалися як термінові на певний строк", - розповідає начальник відділу пасивно-активних операцій ОТП Банку Світлана Вельш.

Однак деякі установи пішли далі своїх колег і ввели плату за дострокове розірвання депозитних договорів.

Так, Ерсте Банк стягує з клієнтів, що порушують договір з банком, комісію в розмірі 3% від суми, яка достроково повертається за рахунками в національній валюті і 1% за рахунками в іноземній валюті.

"При цьому Ерсте Банк не перераховує нараховані відсотки з початку терміну дії депозиту, а виплачує їх у повному обсязі до місяця, в якому відбувається дострокове розірвання. Тому вкладник несе втрати тільки у разі дострокового розірвання депозиту в перший-другий місяць з дати підписання депозитного договору", - пояснює директор департаменту роздрібного бізнесу Ерсте Банку Тетяна Надточій.

Більш складну систему виробив ВТБ Банк. "Щоб уникнути безкоштовного переведення в готівку коштів з поточного рахунку стягується комісія при зарахуванні коштів на депозитний рахунок безготівковим шляхом і дострокове зняття коштів через касу банку в період до 90 календарних днів відповідно до умов договору", - говорить директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Катерина Федоровська.

Комісія за дострокове зняття коштів становить 1% від суми безготівкового зарахування.

ВіЕйБі Банк бере комісію, якщо клієнт не готовий чекати повернення своїх грошей кілька днів.

Ставка по депозитах розриваються у цих банків також переглядається, наприклад, при розірванні в ВТБ Банку вкладу до 90 днів нараховується 0,5% річних, як за вкладом на вимогу.

Нацбанк не має нічого проти встановлення банками таких комісій, посилаючись на ст. 47 закону "Про банки і банківську діяльність", згідно з якою банки самі встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду за свої послуги.

Захисники ж вкладників вважають цю норму хоч і законною, але несправедливою.

"Банк не має права утримувати частину депозиту при його достроковому знятті. Однак він може встановлювати тарифи за розрахунково-касове обслуговування: за виплату готівки через касу, переказ коштів на карту, зняття грошей з банкомата. У депозитному договорі може бути зазначено, що банк має право змінювати тарифи в односторонньому порядку. Теоретично, якщо комісія несправедлива, наприклад 3%, її можна оскаржити в суді", - говорить юрист громадської організації" Захисту прав споживачів фінансових послуг "Анатолій Соболевський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: