Федір Бондарчук і партнери згорнули свій банківський бізнес

Субота, 9 червня 2012, 16:37

Федір Бондарчук і його партнер по мережі кіноклубів "Кіносіта" Едуард Пічугін розповіли, що вийшли з банківського бізнесу: вони продали свої частки в "Пушкино" його основному власнику Олексію Алякіну.

"Угода відбулася, я придбав пакет Бондарчука і Пічугіна в 14%", - підтвердив Алякін, чия частка тепер становить 33,8%, передають "Ведомости".

Пакет проданий приблизно за 400 млн рублів, говорить Пічугін, а Алякін суму угоди не називає.

Пічугін, Бондарчук та Алякін також підписали угоду про спільне фінансування "Кіносіта", сказав Пічугін, для цього створюється пайовий фонд, в який вкладуть кошти Алякін, засновники "Кіносіта" та інші партнери.

Реклама:

Гроші від продажу частки в банку вже направлені в ПІФ, підтвердив Алякін.

ПІФ на 500 млн рублів буде оформлений протягом двох тижнів, вважає Пічугін, а протягом двох місяців його обсяг може зрости до 2 млрд рублів.

Співвласниками банку "АБ фінанс" (згодом об'єднаний з "Пушкино") Бондарчук та Пічугін стали в 2009 році, придбавши по 15% акцій банку за 150 млн рублів.

Володіння банком дозволило швидше отримати фінансування кінопроектів, пояснював тоді Пічугін.

"Банківський бізнес нам цікавий і сам по собі, - додавав Бондарчук. - Разом з Пічугіним ми кілька років займаємося інвестиціями і зрозуміли, що для цього вигідніше мати власний банк".

Цю вигоду знищила нова інструкція Центробанку.

Зіткнувшись з тим, що портфелі багатьох банків, що звалилися в кризу більш ніж наполовину складалися з кредитів акціонерів, він при розрахунку нормативу достатності капіталу (Н1, відношення власних коштів до активів, зважених з урахуванням ризику) став вважати такі кредити більш ризикованими.

Кошти, отримані від продажу частки в "Пушкіно", підуть на будівництво кіноцентру "Велетень" в Санкт-Петербурзі і ще на кілька регіональних кіноклубів, уточнив Пічугін.

В кінці 2011 року наглядова рада "Внєшекономбанку" (ВЕБ) за рекомендацією прем'єра Володимира Путіна схвалила видачу "Кіносіту" кредиту в 2,5 млрд рублів.

Але ВЕБ "затримує видачу кредиту, а гроші потрібні вже зараз", пояснив Пічугін продаж пакета.

Вони з Бондарчуком і продюсером Сергієм Сельяновим розвивають проект по створенню мультимедійних клубів у містах з населенням до 500 тис чоловік вже три роки.

До 2014 року планується побудувати близько 200 кіноклубів, що потребують приблизно 30 млрд рублів.

Вони розраховують отримати невелику частку в компанії, що володіє держкінотеатрами, і взяти цю мережу в управління.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!