Екс-міністр економіки: Україні потрібні не нові податки, а більші акцизи

Вівторок, 3 квітня 2012, 18:27

Майнова нерівність, що постійно зростає, є головною економічною проблемою України.

Таку думку висловив колишній міністр економіки Віктор Суслов у коментарі агентству ВВС.

"Найгострішою проблемою в Україні нині є соціальна нерівність, загострення протиріч між найбагатшими та найбіднішими, намагання багатих, що перебувають при владі, затягувати паски не на собі, а на найбідніших. А криза просто вимагає перенесення тягаря податків на тих, хто має набагато більші доходи, ніж основна маса населення", - заявив Суслов.

Він також вважає, що найпростішим і найдієвішим способом оподаткування розкоші чи багатства було б не запровадження нових спеціальних податків, а збільшення акцизів:

Реклама:

"Все акцизне законодавство значною мірою є податком на багатство. Наприклад, можна різко підвищити акцизи на авто - і буде вам податок на багатство. А все решта - це гра, яка просто відволікає увагу від реальних важелів ефективного вирішення проблеми", - вважає екс-міністр економіки.

Як відомо, Міністерство фінансів розробило законопроект про податок на розкіш, у якому пропонується обкладати податком квартири площею у понад 120 кв.м та будинки у понад 250 кв.м, а також авто із об’ємом двигуна у понад 3 тис. кубічних сантиметрів.

Крім того, податок стягуватиметься з літаків, суден та вертольотів, але не поширюватиметься на коштовності, хутро, годинники та зброю.

У Мінфіні розраховують, що цей податок забезпечить надходження до бюджету додаткових 800-900 млн гривень.

Розроблений Міністерством фінансів законопроект вже розкритикували Міністерство економіки та Міністерство соціальної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!