АМКУ взявся вирішити проблеми новобудов

Середа, 25 квітня 2012, 13:29

Голова Антимонопольного комітету Василь Цушко доручив керівникам територіальних відділень відомства провести робочі зустрічі із губернаторами областей і мерами міст щодо створення на місцях дієвих робочих груп з метою наведення порядку на ринках будівництва житла.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу АМКУ.

Комітет має намір детально дослідити питання взаємодії між забудовниками, інвесторами, органами влади та природними монополістами, стан конкуренції на ринках будівництва житла та будівельних матеріалів; обґрунтованість вартості технічних умов та плати за приєднання новобудов до мереж; правомірність вимог, які встановлюють природні монополісти.

Крім того, комітет приділить увагу виявленню та припиненню випадків недобросовісної конкуренції на ринку, зокрема, поширення неправдивої реклами.

Реклама:

На думку комітету, органи місцевого самоврядування повинні привести у відповідність до закону "Про регулювання містобудівної діяльності" граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Як показує наявна в АМКУ інформація, не всі органи місцевого самоврядування виконали відповідні зобов'язання. Для житлових будинків цей розмір не може перевищувати 4%.

Також необхідно врегулювати питання підключення закінчених житлових об'єктів до мереж водо-, газо- і електропостачання.

Нерідко для такого підключення природні монополісти вимагають від інвесторів здійснення за власні кошти будівництва нових або реконструкції існуючих мереж з наступною безоплатною передачею на їх баланс.

Виділення земельних ділянок під забудову має здійснюватися на конкурентних засадах, вважають в АМКУ.

Органи місцевого самоврядування часто приймають рішення про виділення земельних ділянок, надаючи переваги тим чи іншим забудовникам, замовникам будівництва.

При цьому, на сьогодні в Україні відсутній закон чи нормативно-правові акти, які б встановлювали порядок і процедури проведення земельних торгів.

Існує ще одна проблема, коли забудовник, маючи відповідне рішення органів про можливість виділення земельної ділянки на умовах оренди, витрачає місяці на отримання платних послуг, пов'язаних з оформленням прав на земельну ділянку, стверджують у комітеті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!