Китай рекордними темпами залучає іноземні інвестиції

Вівторок, 17 квітня 2012, 12:25

Китай залучав прямі іноземні інвестиції рекордними темпами протягом перших трьох місяців 2012 року, але сповільнення їх зростання в місячному обчисленні і складний торговий прогноз говорять про те, що монетарна політика буде компенсувати "просідання" в припливі капіталу.

Про це повідомило міністерство торгівлі Китаю у вівторок, пише Reuters.

Прямі іноземні інвестиції в першому кварталі досягли 29,8 мільярда доларів, вказуючи на те, що річний результат може перевершити рекорд 2011 року - 116 мільярдів доларів, незважаючи на те, що в річному обчисленні приплив скоротився п'ятий місяць поспіль.

Стрибок інвестицій в березні на 53% в порівнянні з лютим до 11,8 мільярда доларів (типовий після місячного Нового року) став новим сигналом про те, що приплив коштів збільшується достатніми темпами для підтримки зростання грошової маси.

Реклама:

"Я не думаю, що це змінить щось у монетарній політиці", - сказав Алістер Торнтон з IHS Global Insight.

Уряд Китаю з осені 2011 року коригує політику, тому що прогноз для світової економіки погіршився, зростання експорту сповільнилося, а приплив капіталу - базовий компонент грошової маси - припинився.

Народний банк Китаю скоротив вимоги до банківських резервів на 100 базисних пунктів, щоб підтримати кредитування і зростання грошової маси.

Це збільшило кредитоспроможність банків на 800 млрд юанів (127 мільярдів доларів).

Минулого тижня банк повідомив, що загальна грошова маса зросла на 13,4% в березні в річному обчисленні, перевищивши прогнози ринку, що становили 12,9%, і показник зростання попереднього місяця – 13%.

Економісти очікують скорочення норм резервування ще на 150 базисних пунктів, або 1,2 трильйона юанів, протягом 2012 року.

"Є ознаки того, що економіка досягла дна, але ніщо в нещодавніх даних не вказує на те, що фондові інвестори можуть готуватися до сильного відновлення або чогось схожого на відновлення у формі V", - сказав Торнтон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!