Росія може запропонувати Україні 10% знижку

Понеділок, 20 лютого 2012, 09:43

Росія може запропонувати Україні 10% знижку на газ, за умови закупівлі всього законтрактованого раніше обсягу палива.

 

Про це повідомляє "Коммерсант-Украина" із посиланням на свої джерела.

За словами джерела, переговори можуть поновити вже цього тижня після того, як у п'ятницю посол Росії заявив, що Москва пропонує поновити переговори.

Офіційно ініціативу російського міненерго в українському міністерстві й НАК "Нафтогаз України" не коментують.

Реклама:

Початок переговорів зовсім не означає, що Росія готова на значні знижки. В "Газпромі" згодні знизити ціну для України в рамках довгострокових контрактів на 10%, як це було зроблено для європейських споживачів, зазначив співрозмовник, знайомий з позицією російської монополії.

У відповідь російська сторона хоче одержати гарантії того, що Україна більше не буде наполягати на подальшому зниженні ціни газу й купить в 2012 році 33 млрд. кубометрів палива, як зазначено в угоді між країнами, сказав співрозмовник.

Він уточнив, що зменшення ціни з $415 до $200-250 за тисячу кубометрів, на чому наполягала українська сторона, можливо тільки в тому випадку, якщо Київ погодиться на російський варіант створення консорціуму по управлінню газотранспортною системою - тобто не менше 50% повинен одержати "Газпром".

"Поки ж Україна наполягає на 34% "Нафтогаза" і по 33% — "Газпрому" і європейського партнера",— говорить джерело.

Минулого тижня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив про зниження ціни на газ для європейських країн на 10%.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!