ЄЦБ думає про додаткове стимулювання економіки

Середа, 7 грудня 2011, 17:40

Європейський центральний банк всерйоз обговорює нові заходи стимулювання банківського кредитування та економіки єврозони в цілому.

Ці заходи ЄЦБ може оголосити вже на засіданні в четвер, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на заяви трьох представників урядів єврозони, обізнаних про хід дискусії, передає "Інтерфакс".

У тому числі ЄЦБ може пом'якшити вимоги до цінних паперів, що приймаються в заставу, що забезпечить приплив недорогої ліквідності в економіку, а також запропонувати банкам більш довгострокові екстрені кредити.

Крім того, можливе збільшення частки незабезпечених банківських облігацій, яка на даний момент не може перевищувати 10% від загального обсягу застави.

Реклама:

Зниження базової відсоткової ставки ЄЦБ, на думку двох джерел Bloomberg, є справою вирішеною, питання полягає лише в тому, наскільки ЦБ готовий її опустити.

Більшість економістів, опитаних Bloomberg, очікує зменшення вартості кредитування в єврозоні на 0,25 відсоткового пункту - до 1% річних, однак не виключається і зниження до 0,75%.

Основним засобом боротьби з кризою знову стане підтримка обсягів кредитування, а не викуп держоблігацій єврозони, зазначають чиновники.

Разом з тим заклики ЄЦБ до урядів єврозони про необхідність відновлення довіри інвесторів за рахунок реальних реформ, схоже, принесли бажані результати: прибутковість держоблігацій Італії та Іспанії знижується.

ЄЦБ спостерігає "серйозне погіршення умов кредитування" в Європі, відзначив на минулому тижні глава Центробанку Маріо Драгі. Він дав зрозуміти, що підтримка ЄЦБ може збільшитися.

На даний момент ЄЦБ надає банку необмежені обсяги ліквідності на різні терміни до року, і найближчим часом арсенал ЦБ, швидше за все, поповниться дворічними екстреними кредитами, заявило одне з джерел Bloomberg.

Трирічні кредити також обговорюються, але навряд чи будуть прийняті, додало воно.

Крім рішень щодо грошово-кредитної політики ЄЦБ оприлюднить 8 грудня оновлений макроекономічний прогноз на 2012-2013 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!