НБУ каже, що у столичних банках забагато негативних активів

Четвер, 4 серпня 2011, 20:12

Банки київського регіону все ще мають проблему високого рівня негативно класифікованих активів.

Про це повідомило головне управління Національного банку України по Києву та Київській області в листі до банків - № 06-319/13581, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Поточна ситуація в банківській системі Київського регіону характеризується повільним відновленням кредитної активності банківських установ в умовах переважного зростання вкладень у цінні папери, збереженням проблеми високого рівня негативно класифікованих активів", - вказується в документі.

НБУ зазначає, що згідно регіональним даними, обсяг кредитних вкладень, включаючи міжбанківські кредити, протягом першого півріччя 2011 року збільшився на 4,3%, до 408,4 мільярда гривень, у тому числі в іноземній валюті - 176,3 мільярда гривень.

Реклама:

При цьому обсяг простроченої заборгованості за наданими кредитами та нарахованими за ними доходами виріс на 0,7 мільярда гривень, до 61,7 мільярда гривень.

"Хоча питома вага зазначених активів у кредитному портфелі банківських установ регіону з початку року зменшився на 0,5 процентного пункту і тепер становить 15,1%, вкрай негативною є тенденція до прискореного зростання обсягів прострочених нарахованих доходів за кредитами", - підкреслюється в листі.

За даними НБУ, частка прострочених кредитів суб'єктів господарської діяльності досягла 10,2% від суми основного боргу в національній валюті і 16,3% - в іноземній.

За кредитами фізичним особам простроченої є 12,1% заборгованості з основному боргу в національній валюті і 15,4% - в іноземній валюті.

"Основну масу кредитів позичальники банків отримували на поточні потреби, частка кредитів в інвестиційну діяльність на 1 липня 2011 року становила 21,3% загальної заборгованості за кредитами, наданими резидентам-суб'єктам господарської діяльності та фізичним особам", - наголошується в листі.

НБУ також повідомив, що за підсумками другого кварталу в столичному регіоні зареєстровано 127 кредитно-фінансових установ, або 64,1% від загальної кількості зареєстрованих банків України.

Ліцензії на здійснення банківських операцій на 1 липня отримали 115 банків регіону - 74,8% з них є міжрегіональними.

При цьому в стані ліквідації перебувало 12 банків регіону, а в трьох банках працювала тимчасова адміністрація.

Нацбанк відзначає, що за консолідованими даними на 1 липня регулятивний капітал банків регіону становив 132,3 мільярда гривень, що на 9,6% більше показника початку року: збільшення регулятивного капіталу в основному відбулося за рахунок зростання сплаченого статутного капіталу.

"На сукупний показник регулятивного капіталу негативно впливає перевищення витрат над доходами банків Київського регіону, яке за перше півріччя 2011 року становило 605 мільйонів гривень.

При цьому 18 банків завершило період зі збитками на загальну суму 2,8 мільярда гривень", - наголошується в листі.

Щодо вартості ресурсів у документі вказується, що середньозважена вартість кредитів у гривні для суб'єктів господарювання в банківських установах Києва змінювалася в січні-червні в межах 11,0-12,9% річних, при цьому за кредитами на строк понад один місяць вона становила 14 ,4-16, 3% річних.

Для фізичних осіб вартість кредитів у національній валюті зросла з 22,6% річних у січні до 28,6% річних у червні.

Середньозважені ставки за строковими депозитами суб'єктів господарювання у гривні в січні-червні становили 2,1-3,8%, в іноземній валюті - 2,4-4,0% річних.

За строковими депозитами фізосіб середні за місяць ставки в гривні зменшилися з 15,2% у січні до близько 14% річних у другому кварталі, в іноземній валюті - з 7,7% до 7,0% річних.

НБУ також підкреслив, що обсяги вкладень банківських установ регіону в цінні папери продовжують інтенсивно зростати.

Інвестиції в асоційовані компанії в січні-червні збільшилися в 3,2 рази, торговий портфель з урахуванням акцій - на 73,8%, вкладення в цінні папери на продаж - на 37,4%.

У той же час обсяги боргових цінних паперів, які банки утримують до погашення, зменшилися на 8,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!