Думка експерта: Зарегульованість заважає інвестуванню в нафтогазовидобування

Четвер, 11 серпня 2011, 15:00

Кабінет міністрів минулого тижня затвердив держзамовлення в обсязі 35 млн. доларів на пошук родовищ нафти і газу в 2011 році.

Також уряд має намір виділити у 2011 році 1,6 млн. доларів на розробку технологій у сфері енергетики.

Успішне залучення іноземних інвесторів в нафтогазовидобувну галузь України залежить від готовності влади забезпечити належне регулювання діяльності у цій галузі і надати відповідні гарантії іноземним інвесторам, вважає адвокат, старший юрист ЮФ "Гвоздій та Оберкович" Тарас Розпутенко.

Звичайно, рішення Кабміну профінансувати пошук нових нафтогазових родовищ і геолого-економічну оцінку перспективних нафтогазових структур в східних областях України можна тільки привітати. Адже збільшення пошуку та розробки перспективних родовищ може послужити серйозним стимулом для залучення іноземних інвестицій в нафтогазовидобувну галузь України", - відзначив юрист.

Реклама:

Проте, за його словами, нині ця галузь є зарегульованою, перш за все, в негативному значенні цього слова.

Юрист наполягає на тому, що система норм національного законодавства не встановлює зрозумілі і прозорі правила взаємодії для учасників енергетичного ринку.

"А якщо регуляторна політика не завжди зрозуміла для національних компаній, то для іноземних інвесторів вона незрозуміла і поготів", - наголосив експерт.

Розпутенко відзначив, що при вступі на український ринок у іноземних інвесторів у першу чергу виникають проблеми при розробці системи виявлення та управління ризиками.

"Вони не можуть адекватно і в повному обсязі ідентифікувати всі ризики. Це часто служить причиною, через яку нафтогазовий бізнес в Україну згодом стає нецікавий іноземним інвесторам", - пояснив він.

З іншого боку, зазначив юрист, є безліч іноземних компаній, які готові прийняти високі ризики в обмін на безсумнівно високу прибутковість цього бізнесу.

Що стосується вдосконалення регуляторної політики держави у сфері нафтогазовидобування, то, на думку Розпутенка, спрощення окремих норм не вирішить проблеми.

"У податковому та митному законодавстві потрібно не зменшувати податки і збори або рівень їх ставок, а скоріше розробляти і впроваджувати чіткі і зрозумілі правила, в тлумаченні яких варіації зводилися б до мінімуму", - упевнений він.

"Незважаючи на численні "титульні" гарантії держави, головним для іноземного інвестора є стабільність законодавства. Нехай правила будуть не найбільш привабливими, але вони повинні бути стабільними і застосовуватися для всіх бізнес структур однаково", - наголосив юрист.

На думку Розпутенка, будь-які пільги або ж інші привабливі умови роботи не викличуть у інвестора інтересу, якщо не буде впевненості, що через певний термін такі пільги чи правила не зміняться в гірший бік.

"Одиничне внесення змін в той чи інший законодавчий акт не дасть повного ефекту для залучення іноземного інвестора. Дії уряду в цій галузі повинні бути системними, цілеспрямованими, і в першу чергу мають стосуватися правил регулювання договорів про розподіл продукції, правил надрокористування та ліцензування", - упевнений він.

"Тільки такий законодавчий підхід дозволить залучити іноземні компанії в Україну і послужить поштовхом до розвитку внутрішнього ринку", - наголосив Розпутенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!