Влада готується контролювати ринок ліків

Субота, 16 липня 2011, 14:14

Українська влада готує цілковиту централізацію імпорту ліків та чинить тиск на фармвиробників з метою отримання контролю над бізнесом або пайовою участю.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня. Україна".

Зарубіжні й вітчизняні фармвиробники розуміють, що після того, як хтось один монополізує контроль за постачальниками і дистрибуцією, хтось один потім зможе і регулювати доступ на ринок.

І буде визначати, хто має право на ньому працювати та на яких умовах.

Реклама:

Для фармгалузі йти на поступки влади - значить наближати власну ліквідацію й втрачати саму можливість самостійної роботи.

Згідно з неофіційними коментарям учасників ринку, ситуація з контролем держзакупівель виглядає так.

Усі фінансові потоки в цій галузі централізують у повному обсязі - як і в інших галузях економіки.

Чинні механізми конкуренції повністю ліквідують. Усі держзакупівлі планують здійснювати під єдиним контролем, а кошти надходитимуть в одну кишеню.

Неприродний відбір, вилучення із сфери держзакупівель усіх інших компаній, крім "авторитетних", здійснює, за неофіційною інформацією, помічник міністра охорони здоров'я Андрій Ігнатов.

Він був помічником і попереднього міністра Іллі Ємця, який намагався віддати контроль за держзакупівлями в руки своєму діловому партнерові Борису Литовському.

Ігнатов та Литовський мали різні погляди на те, хто і як повинен здійснювати держзакупівлі.

Ємець тривалий час не проводив тендери на закупівлю ліків, оскільки не міг домогтися підтримки з боку прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Азаров показав великі пізнання в галузі держзакупівель.

Так трапилося, що Ємець був відправлений у відставку, тоді як Ігнатов залишився.

І тепер, як кажуть фармацевтичні боси, щоб отримати добро на участь у тендерах, необхідно попередньо засвідчити свою повагу Ігнатову, який отримав неофіційний титул "наглядача".

Видання зазначає, що завдання централізації держзакупівель полягає не в примітивному лобіюванні інтересів будь-якої компанії, а в управлінні всім фінансовим потоком, до якого на певних умовах визначають допущених операторів.

Наразі такими операторами називають дві "авторитетні" компанії - "Людмила-Фарм" і "Альба України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!