Табачник порахував, скільки можна заробити на іноземних студентах

Середа, 29 червня 2011, 12:20

В Україні навчається 48 тисяч іноземних студентів, які забезпечують близько 800 мільйонів гривень надходжень до бюджетів навчальних закладів.

Про це повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, передають УНН.

"У нас більше 48 тисяч іноземних студентів на контракті навчається. Що це дає? Це більше 100 мільйонів доларів, або понад 800 мільйонів гривень надходжень щорічно тільки до бюджету освітніх установ. А за підрахунками статистики, це ще в 4,5 - 5 разів більше: на харчування, розваги, задоволення побутових потреб, проживання. А якщо взяти в 4 рази, то іноземці приносять в економіку країни 3,2 мільярда гривень", - говорить міністр.

Він також нагадав, що в 2010 році МОН підготувало наказ, яким дозволило всім університетам вибирати мову навчання іноземців.

Реклама:

"Я вважаю, що це абсолютно правильний крок, який дозволяє Україні бути конкурентоспроможним гравцем на ринку вищої освіти. І відразу ми відчули, що майже на 3 тисяч збільшилася кількість іноземців-контрактників, які приїхали в українські вузи. Тому що громадяни багатьох країн, в тому числі Іраку, Лаосу, В'єтнаму, Китаю, прагнуть отримати інженерну освіту російською мовою. Вони вважають, що тоді у них ширші можливості для працевлаштування", - зазначив міністр.

Табачник також висловив сподівання, що в новому навчальному році студентів-іноземців в країні буде більше.

"Те, що не буде зменшення - 100%. Я ставив перед ректорами амбітні завдання - подолати межу в 50 тисяч іноземців-контрактників", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!