Думка експерта: Повернення ПДВ на експорт зерна втримає ціни

П'ятниця, 24 червня 2011, 17:35

Рада планує внести поправку до Податкового кодексу, яка надає право зернотрейдерам на відшкодування ПДВ, починаючи з 1 липня 2011 року.

В останній версії Податкового кодексу було скасовано право зернотрейдерів на відшкодування ПДВ у разі купівлі зерна безпосередньо у виробників, які отримують непрямі субсидії та не перераховують ПДВ державі при продажу зерна.

Як прокоментувала зазначила старший аналітик Dragon Capital Тамара Левченко, на думку інвесторів, внесення поправки до Податкового кодексу не допустить падіння відпускних цін на зерно як мінімум на 10%. На сьогоднішній день ставка ПДВ становить 20%.

"Повернення до старої схеми погашення експортного ПДВ вельми позитивно позначиться на виробниках зерна, оскільки зернотрейдери намагатимуться вплинути на зниження закупівельних цін, щоб компенсувати скасування відшкодування ПДВ та введення мит на експорт зерна з 1 липня 2011 року", - сказала вона.

Реклама:

В той же час вона добавила, що незважаючи на те, що відновлення старої схеми є позитивним для виробників зерна, сама схема має непрозорий характер.

"Заявки на відшкодування ПДВ відшкодовувалися в індивідуальному порядку до прийняття нового Податкового кодексу, що давало перевагу трейдерам", - підкреслила експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!