НБУ: за 5 років зовнішній борг скоротиться до 66% від ВВП

П'ятниця, 24 червня 2011, 12:14

Валовий зовнішній борг України скоротиться до 66% від валового внутрішнього продукту в 2016 році з 84,1% на початок квітня 2011 року, якщо економіка буде розвиватися за базовим сценарієм.

Про це заявив начальник управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу департаменту платіжного балансу НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зовнішня стійкість економіки України є задовільною. У той же час є значні ризики", - сказав він.

Згідно із прогнозом НБУ, за базовим сценарієм зовнішній борг в 2011 році може скоротитися майже до 77% від ВВП, в 2012 році - до 74%.

Реклама:

"У базовому сценарії після різкого зростання співвідношення зовнішнього боргу до ВВП внаслідок девальвації гривні та падіння реального ВВП в 2009 році в середньостроковій перспективі це співвідношення поступово знижується, хоча досить повільно (до 66% в 2016 році)", - наголошується у повідомленні.

"Найбільш чутливим зовнішній борг України залишається до змін обмінного курсу. Також майбутня динаміка зовнішнього боргу в чому буде залежати від величини дефіциту поточного рахунку та рівня його фінансування за рахунок зовнішніх боргових запозичень", - підкреслюється в документі.

У презентації також представлені альтернативні (шокові) сценарії, в яких аналізувалася динаміка зовнішнього боргу з урахуванням істотного погіршення зовнішньої ситуації.

"Поточна динаміка є більш оптимістичною. Ця динаміка (у 2011 році) йде, більшою мірою, за базовим сценарієм", - зазначив у ході зустрічі заступник директора генерального економічного департаменту - директор департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ Олександр Петрик.

За його словами, сприяти розвитку ситуації за базовим сценарієм буде очікуване скорочення дефіциту держбюджету і поліпшення ситуації в банківському секторі.

Разом із тим, на думку Петрика, ситуація багато в чому буде залежати, зокрема, від динаміки цін на імпортовані енергоносії, цін на метали та інші статті українського експорту на світових ринках, а також від темпів модернізації економіки країни.

Як повідомлялося, валовий зовнішній борг України в січні-березні 2011 року виріс на 2,7%, до 120,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!