"Газпром" каже, що спотові ціни на газ сягнуть за 400 доларів

Понеділок, 20 червня 2011, 16:50

"Газпром" прогнозує, що спотові ціни на газ перевищать взимку 2011-2012 року 400 доларів за тисячу кубометрів.

Після кризи спотові ціни деякий час були нижчі за ціни довгострокових контрактів, повідомляє Reuters.

"Газпром", захищаючи систему довгострокових контрактів, прогнозує також, що в найближчі два роки спотові ціни зрівняються з рівнем довгострокових або навіть будуть вищими.

"Спотові ціни стають абсолютно рівні з цінами за довгостроковими контрактами", - сказав на прес-конференції заступник голови концерну Олександр Медведєв.

Реклама:

Наприкінці квітня голова "Газпрому" Олексій Міллер говорив, що чекає в грудні підвищення ціни на газ за довгостроковими контрактами для європейських споживачів до 500 доларів за тисячу кубометрів через високий попит.

Пізніше топ-менеджмент концерну підтверджував цей прогноз.

У понеділок Медведєв також повідомив, що в 2011 році "Газпром" розраховує поставити за рубіж не менш 155 мільярдів кубометрів природного газу.

У першому кварталі 2011 року Газпром збільшив експорт газу в Європу на 12 відсотків у річному вираженні, у квітні - на 20 відсотків до квітня 2010 року, в травні - вже на 30 відсотків, сказав він.

За 5 місяців експорт газу до Європи зріс на 17 відсотків.

В кінці травня заступник голови правління концерну Валерій Голубєв визнав, що зниження споживання газу в Європі створює "серйозні проблеми" для Газпрому.

Це, однак, не завадило іншим топ-менеджерам зробити слідом масу оптимістичних заяв і підняти прогноз експорту і цін поставок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!