ЄБРР може отримати до 23% в СК "Універсальна"

Вівторок, 17 травня 2011, 16:27

"Універсальна інвестиційна група" готова зменшити свою частку в СК "Універсальна" нижче контрольної в рамках залучення в компанію Європейського банку реконструкції і розвитку.

Про це заявив голова наглядової ради, мажоритарний власник Віталій Антонов у кулуарах 7-ї щорічної конференції Інституту Адама Сміта "Український інвестиційний саміт", що проходить в Лондоні 15-18 травня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми готові втратити контроль - для нас це не принципово, не головний бізнес у групі. Ми бачимо, що прихід ЄБРР тільки посилить бренд, посилить компанію та її позиції на ринку", - сказав він.

За його словами, частка ЄБРР після додаткової емісії може скласти близько 23%.

Реклама:

Антонов додав, що у разі успішного завершення проекту СК "Універсальна" стане першою українською страховою компанією за участю ЄБРР.

Голова наглядової ради також зазначив, що підтримує введення в неї представників ЄБРР і незалежних директорів, оскільки це відповідає стратегії щодо збільшення відкритості компанії.

Відповідаючи на питання про продовження співробітництва з ЄБРР у найбільшому активі групи - концерні "Галнафтогаз", Антонов повідомив агентству, що за підсумками схваленого нещодавно радою директорів банку проекту частка ЄБРР в концерні збільшиться з на 7-8 процентних пунктів.

Він нагадав, що "Галнафтогаз" раніше залучив пре-IPO фінансування, випустивши конвертовані ноти.

"Ми розглядали IPO, але не здійснили, приходить час викупляти ці ноти, ми перекредитуємося під викуп цих нот: ЄБРР увійде в капітал і дасть кредит", - зазначив Антонов.

За його словами, незважаючи на зростання цін на ринку, "Галнафтогазу" з початку року вдалося збільшити продажі нафтопродуктів у натуральному вираженні на кілька відсотків.

"Хоча фінансові показники гірші, ніж у минулому році, оскільки перший квартал ми тримали низьку, навіть від'ємну рентабельність", - додав мажоритарій.

СК "Універсальна" заснована в 1991 році і входить в першу десятку компаній страхового ринку України, маючи понад 200 точок продажів. Компанія пропонує послуги у 37 видах страхування.

СК "Універсальна" входить у створену в 1995 році УІГ, яка координує низку бізнес-проектів в Україні, серед яких концерн "Галнафтогаз" (мережа автозаправних комплексів "ОККО"), концерн "Хлібпром", UDC Holding і декілька венчурних бізнесів.

Її кінцевим бенефіціаром виступає український бізнесмен Віталій Антонов, який очолює наглядову раду страхової компанії.

ЄБРР вже є міноритарним акціонером "Галнафтогазу" і на початку травня вирішив збільшити свій внесок у капітал цього нафтотрейдера.

СК "Універсальна" стала першою страховою компанією, акції якої котируються на українській фондовій біржі ПФТС.

Серед акціонерів компанії, згідно з даними на її сайті, Whiteford Limited - 53,71%, Goldman Sachs - 10,54%, Emerging Europe Growth Fund, LP, керований Horizon Capital, - 10,65%, Genesis - 9,89%.

Холдинговою компанією "Галнафтогазу" виступає компанія GNG Retail Public Limited, якій належить близько 64%.

Засновником і кінцевим бенефіціаром групи виступає Антонов.

За даними IFC, ЄБРР належить близько 10,3%, і його частка може зрости до 19% у разі дорозміщення акцій в рамках цього проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!