Думка експерта: Дозволивши валютні свопи, Нацбанк виконав іще одну вимогу МВФ

Понеділок, 16 травня 2011, 16:05

10 травня Національний банк України випустив постанову, яка дозволяє банкам розміщувати заявки і на придбання, і на продаж іноземної валюти в один день, а також проводити свопові операції з іноземною валютою на строк до 1 року.

Постанова про валютні свопи набирає чинності 30 травня, і дозволяє проведення даних операцій між різними банками, банками і НБУ, а також із банками-нерезидентами.

Ці зміни відповідають вимогам МВФ, відзначив у коментарі "Економічній правді" начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печеріцин.

Також експерт нагадав, що заходи щодо лібералізації ринку, вжиті НБУ, були раніше озвучені представниками Нацбанку, і були очікуваними ринком.

Реклама:

"Ослаблення регулювання валютного ринку дозволить підвищити гнучкість валютного курсу і привнесе певну волатильність на валютний ринок", - прогнозує експерт.

"Водночас, ми не вважаємо, що можуть виникнути істотні відхилення від стабільності валютного курсу, з урахуванням здатності НБУ контролювати курс завдяки достатньому рівню валютних резервів (понад 38,2 млрд. доларів на кінець квітня, що набагато вище мінімального вимоги МВФ)", - відзначив він.

На думку Печеріцина, НБУ продовжить виходити з інтервенціями на ринок у разі значної волатильності.

"Крім того, очікуваний помірний дефіцит платіжного балансу в 2011 році також підтверджує нашу думку щодо того, що нововведення не нададуть сильного впливу на стабільність курсу гривні на ринку", - відзначив він.

"Прийнята постанова НБУ сприяє зменшенню адміністративного контролю за валютним ринком, і дозволить банкам краще управляти своїми валютними ризиками", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!