"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ дозволив банкам валютні свопи

Середа, 11 травня 2011, 19:40

Національний банк вніс зміни в порядок торгівлі іноземною валютою, дозволивши банкам проводити операції на умовах своп між собою вже з 30 травня 2011 року.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №111, яку зареєстровано в Міністерстві юстиції 6 травня: документ набуде чинності з дня офіційного опублікування, крім підпункту про валютні свопи, який набирає чинності з 30 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Банки мають право здійснювати між собою валютні операції на умовах своп з купівлі-продажу інвалюти 1-ї групи класифікатора і з обміну інвалюти в межах 1-ї групи класифікатора", - вказується в документі.

Згідно з постановою, валютні свопи дозволені на строк до 365 календарних днів.

Реклама:

У документі наголошується, що під валютними свопами маються на увазі операції, що передбачають купівлю, продаж, обмін валюти зі зворотнім продажем, купівлею, обміном у майбутньому на фіксованих умовах - за курсом, обсягом, датою валютування.

Крім того, НБУ знімає торговельні обмеження з банків: якщо раніше кредитно-фінансові установи могли виходити на міжбанк виключно як продавець або як покупець валюти, то згідно зі змінами їм дозволяється виступати одночасно і як покупцем так і продавцем.

Поправками до порядку також передбачається, що банки мають право здійснювати власні операції в межах встановлених лімітів відкритої валютної позиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!