Думка експерта: Позбавити "Нафтогаз" монополії вимагав Євросоюз

Четвер, 7 квітня 2011, 15:15

Кабінет міністрів постановою №343 від 4 квітня скасував монопольне право НАК "Нафтогаз України" на розмитнення природного газу, який надходить в українську газотранспортну систему для задоволення потреб внутрішніх споживачів.

На думку провідного експерта енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, у першу чергу такий крок пов'язаний із необхідністю приведення законодавства в галузі енергетики до тих зобов'язань, які взяла на себе Україна перед Європейським союзом, коли вступала до Енергетичного співтовариства.

"Там не може бути якихось обмежень щодо імпорту енергоносіїв", - наголосив він у коментарі "Економічній правді".

"По-друге, попередня постанова, яка покладала повноваження лише на "Нафтогаз", не відповідала Цивільному кодексу, оскільки порушувала права інших підприємців", - додав експерт.

Реклама:

На думку Омельченка, великого впливу на український ринок рішення щодо скасування монопольного права "Нафтогазу" розмитнювати імпортний газ мати не буде.

"Основним постачальником газу в Україну був і залишається "Газпром". В Росії це теж - єдине підприємство експортного газового коридору. Тобто, у Росії жодне інше підприємство не може експортувати газ в Україну. І потім потрібно сказати, що у НАК "Нафтогазу" є довгостроковий контракт із "Газпромом" на великі обсяги, і хто може ще вклинитися в цей процес... Мені здається, що сьогодні не вимальовується, хто може ще крім "Нафтогазу" закуповувати газ", - пояснив він.

Утім, не виключає експерт й інші варіанти.

"Можливі закупки невеличких, мізерних обсягів іншими компаніями. Ми знаємо, що деякі українські компанії мають дуже невеличкі родовища у Росії. І є такий варіант, але він малоімовірний, - домовиться із "Газпромом" закуповувати газ "УкрГазЕнерго", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!