Думка експерта: Заборона знімати депозити в кризу допоможе банкам скоротити ризики

Середа, 6 квітня 2011, 15:49

У Нацбанку вирішили, що суспільство не готове до обмеження дострокового зняття депозитів, але запропонували передбачити право вводити заборону на повернення внесків у період кризи.

Регулятор зібрав думки громадян і юридичних осіб, включаючи банківські та небанківські установи. 

Підсумувавши пропозиції, у НБУ вирішили закріпити в законодавстві дві основні норми. По-перше, "в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до закінчення обумовленого договором терміну банк зобов'язаний видати вклад протягом 30 днів з дня звернення".

По-друге, Нацбанк отримає право "вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття банківських вкладів у разі настання ознак кризової ситуації за визначеним законом критеріям".

В коментарі "Економічній правді" аналітик ІК Dragon Capital Анастасія Туюкова відзначила, що запропоновані регулятором зміни повинні допомогти банкам скоротити ризики ліквідності.

Реклама:

"Особливо в періоди економічного спаду, одночасно не обмежуючи істотно можливість фізичних осіб розпоряджатися своїми заощадженнями", - прокоментувала співрозмовниця додавши, що такий хід збереже довіру і спокій вкладників.

Туюкова додала, що запропоноване часткове обмеження повинно посприяти нарощуванню банками довгострокових кредитів, завдяки більш стабільній ресурсній базі.

У 2007-2009 роках Центробанк пропонував вводити мораторій на дострокове зняття депозитів, якщо протягом тижня вкладники знімали 5% своїх заощаджень.

 
 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!