НБУ заборонить достроково знімати депозити в період кризи

Середа, 6 квітня 2011, 09:06

Нацбанк оголосив про завершення розпочатого два місяці тому громадського обговорення можливої заборони дострокового зняття депозитів. 

Регулятор зібрав думки громадян і юридичних осіб, включаючи банківські та небанківські установи, пише видання "Комерсант Україна". 

Підсумувавши пропозиції, у НБУ вирішили закріпити в законодавстві дві основні норми. По-перше, "в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до закінчення обумовленого договором терміну банк зобов'язаний видати вклад протягом 30 днів з дня звернення". 

По-друге, Нацбанк отримає право "вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття банківських вкладів у разі настання ознак кризової ситуації за визначеним законом критеріям".

Реклама:

НБУ на початку року пропонував ввести повну заборону на дострокове зняття вкладів. "Цю норму новому керівництву Нацбанку намагалися вселити Борис Тимонькін - голова правління Укрсоцбанка і Володимир Лавренчук - голова правління "Райффайзен Банк Аваль", - сказав топ-менеджер одного з великих банків, який був присутній на зустрічі в НБУ. - Однак Сергій Арбузов вирішив винести це питання на обговорення".

Банкіри останні два місяці виступали із заявами про те, що наявність мораторію дозволить банківській системі отримати довгу гривню, а значить продовжити терміни кредитів.

Але вкладники і юристи критикували пропозицію НБУ, закликаючи відмовитися від дискримінаційних змін ст. 1060 Цивільного кодексу.

Депутати готові підтримати таку ініціативу Нацбанку. "Тільки необхідно чітко прописати критерії кризової ситуації, на які посилаються в НБУ, щоб не з'явилися незрозумілі, розмиті формулювання", - заявив перший заступник глави парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Олександр Пеклушенко.

Однак у Нацбанку ці критерії ще не підготували. "Ймовірно, вони будуть ідентичні до тих, що пропонувалися нами ще кілька років тому", - відзначило джерело в правлінні НБУ.

У 2007-2009 роках регулятор пропонував вводити мораторій, якщо протягом тижня вкладники знімали 5% своїх депозитів.

Банкіри згодні з тим, щоб парламент затвердив хоча б такі зміни. "Це ще не крок, але вже півкроку. Узаконити право на мораторій, який раніше під час кризи вводився НБУ напівзаконно, - це дуже багато, - вважає глава правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков .- Ми повинні вітати законопроект, який би був прийнятий до наступного кризи, і було б менше судових суперечок ".

Мораторій на повернення вкладів - з жовтня 2008 року по травень 2009 року - був незаконним, але його виконували майже всі банки.

Фінансисти кажуть, що введення мораторію тільки на період кризи цілком достатньо для забезпечення безпеки банківської системи.

"У НБУ передбачили запобіжний механізм, тому що якщо починається паніка, вклади можуть забрати тільки перші, а депозити решту вкладників опиняються під загрозою, - пояснив голова правління "Платинум Банку" Грег Краснов .- Цього цілком достатньо, щоб не створювати негативні соціальні явища. Адже вкладникам потрібно забезпечувати комфорт при зберіганні вкладу, а не обмежувати їх права".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!