Бюджет недоотримає 3 мільярди через допомогу нафтотрейдерам - Мінфін

Середа, 6 квітня 2011, 12:45

У разі повернення з 1 травня колишніх ставок акцизних зборів на нафтопродукти Україна може недоотримати до 8% - близько 3,3 мільярда гривень, надходжень від цього збору, які визначені державним бюджетом на 2011 рік.

Прогнозує Міністерство фінансів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з його листа на адресу Міністерства енергетики та вугільної промисловості, який розробив законопроект про зниження ставок для стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів, така ініціатива суперечить чинному законодавству.

У цілому Мінфін звертає увагу на те, що акциз на нафтопродукти в Україні нижчий, ніж у європейських країнах та Росії, відповідно, нижча і його питома частка у вартості палива.

Реклама:

Зокрема, питома вага акцизу у вартості бензину в Україні - 17%, в Росії - 23%, у Польщі - більше 30%.

"Це свідчить, що зниження ставок акцизного податку не призведе до очікуваного істотного зниження цін на паливо. На формування ціни в межах законодавчого поля в більшій мірі впливають вартість сировини, технологічні витрати, торговельні націнки", - наголошується в листі.

Крім цього, Мінфін ще одним листом проаналізував другий законопроект Міненерговугілля стабілізуючого характеру, яким пропонується до 1 січня 2012 року скасувати податок на додану вартість на операції з ввезенням сирої нафти на територію України.

Міністерство зробило висновок, що такий законопроект порушує принципи українського законодавства та суперечить міжнародній практиці.

"Вважаємо, що застосування вищевказаних преференцій буде мати дестимулюючий ефект по відношенню до видобутку нафти на території Україні, яка буде підлягати оподаткуванню податком на загальних підставах", - відзначає Мінфін.

На його думку, нульова ставка ПДВ на операції з сирою нафтою означає недонадходження податкових відрахувань до держбюджету, які, зокрема, в 2010 році становили 4,4 мільярда гривень.

Як повідомлялося, уряд пропонує повернутися до більш низьких ставок акцизів на нафтопродукти, що діяли в країні до 1 січня 2011 року.

Міненерговугілля для стабілізації цін на нафтопродукти наприкінці березня розробило два законопроекти: перший: щодо значного зниження акцизу на світлі нафтопродукти, другий - до 1 січня 2012 року скасувати ПДВ на операції з ввезенням сирої нафти на територію країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!