В НБУ придумали, як пiдвіщити надiйнiсть банкiв

Середа, 23 березня 2011, 16:32

Практична реалiзацiя пiдписаного президентом закону про внесення поправок до банкiвського законодавства (№3024-VI) збiльшить прозорiсть структури власникiв кредитно-фiнансових установ, що сприятиме пiдвищенню надiйностi банкiвської системи країни.

Таку думку висловив голова Нацiонального банку України Сергiй Арбузов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Вже можна говорити про те, що вперше в Українi Нацбанк i суспiльство зможуть дiзнатися про кiнцевих бенефiцiарiв банкiв. Це необхiдно для запобiгання виведенню банкiвських капiталiв згiдно з угодами із пов'язаними особами. Це крок у бiк бiльшої прозоростi та надiйностi банкiвської системи", - сказав він.

У повiдомленнi також зазначається, що пiдвищення прозоростi власностi у фiнансовому секторi включено i до програми реформ президента, i до меморандуму української влади, пiдготовленого в рамках спiвпрацi з Мiжнародним валютним фондом.

Реклама:

"Законопроект був поданий до парламенту ще до фiнансової кризи. Вже тодi (у 2006 роцi) необхiднiсть змiн у бiк вiдкритостi та прозоростi дiяльностi банкiв для авторiв законопроекту була очевидною. А з настанням фiнансової кризи значимiсть запропонованих заходiв посилилася максимально", - наголосив Арбузов.

У повiдомленнi також наголошується, що криза 2008 року показала, що лише розкриття iнформацiї про власникiв банкiв недостатньо для забезпечення надiйностi i стiйкостi дiяльностi банкiвського сектора: Базельський комiтет посилив вимоги до капiталу банкiв i показникiв його адекватностi.

У зв'язку з цим у законi №3024-VI передбачено пiдвищення вимог до капiталу українських банкiв.

"Логiка проста - великi банки власними капiталами надiйнiше забезпечують захист вкладiв. Введена пiзнiше (в законопроект) норма про пiдвищення вимог до капiталу банкiв з 75 млн. гривень до 120 млн. гривень - вимога часу i вiдображає глобальнi тенденцiї розвитку регулювання фiнансового сектора. Компромiс з урахуванням п'ятирiчного перехiдного перiоду мають пiдтримати всi учасники ринку", - наголошується у повiдомленнi.

Як повiдомлялося, закон №3024-VI, серед iншого, розширює вимоги щодо вiдкриття iнформацiї про власникiв банкiв, а також збiльшує рiвень мiнiмального розмiру статутного капiталу фiнустанов з 75 млн. гривень до 120 млн. гривень.

Закон набуде чинностi 16 червня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!