Соколовський: екс-очільник Держмитниці не мав вибору

Субота, 10 липня 2010, 12:15

З екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка, відповідального за розмитнення спірного газу "РосУкрЕнерго", зробили "цапа-відбувайла".

Про це заявив колишній уповноважений президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський в ефірі Радіо "Свобода".

"На мою думку, а я знаю практично кожен крок у той час, коли робилася ця афера, і знаю документи, і більш, ніж переконаний, що митник, який сьогодні сидить у камері ув'язнення, якраз найменше винний або, може, й зовсім невинний", - сказав він.

"Чому? Тому що у нас була така ситуація. Було 11 мільярдів (кубометрів) газу, який оформлений був як власність РУЕ у режимі транзиту. Він не був розмитнений. Митниця до цього не має жодного відношення. Це, нібито, як на митному складі, в наших сховищах зберігався газ", - зазначив Соколовський.

Реклама:

Подальша схема, за його словами, відбувалася так: "За домовленостями Тимошенко-Путін на цей газ Росія дала право вимагати, але на підставі цього права вимоги українська влада фактично експропріювала цей газ і продала "Газпрому". Далі в той же день "Газпром" відпродав той газ Україні, і митник розмитнював вже російський газ".

"Тобто, безумовно, що він знав, що це не чистого походження газ, але тим не менше за документами він не мав підстав не виконати те, що йому належало, тому що інакше він підходив би під іншу статтю: невиконання доручення Кабінету міністрів", - наголосив Соколоський.

Так само це стосується керівників і НАК "Нафтогаз України".

"Вони знали, що не все чисто з юридичної точки зору, але вони тоді стояли перед вибором: або виконувати, вірячи на те, що Москва і Київ домовилися на політичному рівні, або не виконувати і таким чином взяти на себе відповідальність за відповідними статтями Кримінального кодексу: за невиконання рішень, постанов уряду і так далі", - підсумував Соколовський.

Як повідомлялося, 11 червня голова СБУ Валерій Хорошковський заявив, що Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом нанесення державі Україна збитків у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу за позовом компанії "РосУкрЕнерго" до НАК "Нафтогаз України".

23 червня Головне слідче управління СБУ порушило проти екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка кримінальну справу за фактом службової недбалості.

25 червня Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання щодо Макаренка запобіжного заходу у вигляді арешту терміном на два місяці.

2 липня екс-голові Держмитниці змінено процесуальний статус з підозрюваного на обвинуваченого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!