Болгарський актив Жеваго "розпиляють" на частини

Четвер, 4 лютого 2010, 09:14

Найбільший металургійний завод Болгарії Kremikovtzi, який входить до кола інтересів українського бізнесмена Костянтина Жеваго, буде ліквідований.

Міський суд Софії заборонив кредиторам підприємства розглядати план його порятунку, пише газета "Дело".

Прийняти рішення про ліквідацію Kremikovtzi суд підштовхнула позиція уряду Болгарії. Болгарські чиновники чітко визначили позицію двох основних державних кредиторів комбінату, заборонивши "Болгаргазу" і "Національній електричній компанії" надавати підприємству розстрочку за боргами.

Всього на частку двох держкомпаній припадає близько 450 млн. з 800 млн. євро загального боргу.

Реклама:

В свою чергу уряд країни був змушений вживати жорстких заходів, тому що не бачив злагодженості в діях інших інвесторів Kremikovtzi.

Як відомо, рішення про порятунок комбінату кредитори повинні були прийняти ще в листопаді 2009 року.

Тоді власники євробондів не змогли досягти компромісу з приводу майбутнього сталевого гіганта. Одні кредитори вимагали негайного повернення вкладених коштів, інші допускали повернення боргу у вигляді акцій підприємства.

Також гальмувала прийняття плану оздоровлення комбінату і позиція нинішнього номінального власника - індійця Прамода Міттала, молодшого брата Лакшмі Міттала. Він фактично відмовився розділу підприємства з кредиторами.

Тепер, швидше за все, Kremikovtzi буде розпроданий по частинах на аукціоні. Балансова вартість комбінату наразі складає близько 330 млн. євро. Виручені кошти будуть повернуті кредиторам підприємства.

Одними з найбільших власників євробондів комбінату є структури українського бізнесмена Костянтина Жеваго. На їх частку припадає близько третини всієї заборгованості болгарського виробника сталі за єврооблігаціями.

Раніше Жеваго наполягав на збереженні Kremikovtzi як єдиного виробничого комплексу. Але в нинішніх умовах український бізнесмен може розраховувати і на купівлю частини підприємства.

У першу чергу бізнесмен зацікавлений у придбанні доменного, сталеплавильного і прокатного цехів комбінату.

Kremikovtzi - металургійний комбінат повного виробничого циклу з проектною потужністю 2,2 млн. тонн гарячекатаного прокату на рік.

Він є найбільшим металообробним підприємством Болгарії. Виробляє листовий, сортовий прокат, феросплави, коксохімічну продукцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!