НБУ не довіряє процентній політиці

Четвер, 27 серпня 2009, 16:39

Вплив процентної політики на стан грошово-кредитного ринку знижується.

Про це йдеться на офіційному веб-сайті НБУ.

"Використання інструментів процентної політики на сьогодні не дає можливості істотно впливати на стан грошово-кредитного ринку", - зазначається в повідомленні.

У таких умовах НБУ в ході виконання покладених на нього функцій щодо забезпечення стабільності гривні тепер більшою мірою орієнтується на кількісні параметри грошової пропозиції, а не на показники вартості грошей.

Реклама:

За данням регулятора, на міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість засобів зменшилася з 23,5% річних (у тому числі по кредитах "овернайт" - 22,4%) у грудні-2008 до 4% (за кредитами "овернайт" - 2,6%) у червні-2009.

При цьому середньозважена процентна ставка за операціями рефінансування в січні-червні-2009 становила 17% (у тому числі по кредитах "овернайт" - 18,1%), тоді як середньозважена процентна ставка за мобілізаційними операціями НБУ - 7,9% річних.

НБУ має намір проводити гнучку та виважену грошово-кредитну політику, спрямовану, з одного боку, на нівелювання інфляційного і девальваційного тиску, а з іншого - на підтримку ліквідності банківської системи на рівні, достатньому для виконання нею своїх функцій, підкреслюється в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!