НБУ: економіка вийшла з "піке"

Вівторок, 9 червня 2009, 13:45

Дефляція цін виробників в Україні у травні збільшує рецесійний тиск на економіку, яка все ще рухається до першого "дна" кризи.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У травні зростання споживчих цін різко сповільнилося, і поновилася дефляція цін виробників. У балансі макроекономічних ризиків симетрія загроз відчутно змістилася у бік поглиблення спаду виробництва ... Економіка вийшла з піке, але триває легкий слалом. Відновлення не почалося - промисловість не протестувала дно", - сказав він.

Як повідомлялося, інфляція в Україні в травні сповільнилася до 0,5%, що є мінімальним значенням в нинішньому році: з початку року вона досягла 7,4%, а в річному вирахуванні склала 14,7%.

У травні також зафіксована дефляція цін виробників на 0,7%, в той час як у квітні спостерігалося зростання цін на 0,4%: за січень-травень поточного року ціни виробників зросли на 2,8%, тоді як за аналогічний період минулого року - на 24,2%.

На думку радника голови НБУ, є підстави прогнозувати W-подібний сценарій макроекономічного циклу, що підвищує актуальність розгляду питання про певне пом'якшення процентної політики центрального банку.

"Буду пропонувати керівництву здійснювати помірне здешевлення грошей. Це допоможе стабілізації цін у середньостроковому вимірі через сприяння розширенню товарної пропозиції. Облікова ставка зберігається незмінною на рівні 12% з травня 2008 року. Інфляція ж у всіх вимірах сповільнилася в 1,4-2 рази в порівнянні з відповідними показниками 2008 року", - пояснив Литвицький.

За його оцінкою, зниження облікової ставки та інших ставок по активних операціях допустимо в розмірі до 1%.

"Всі відсоткові ставки вище поточної інфляції. Отже, ці ставки є антиінфляційними, позитивними в реальному вимірі. Причому з таким запасом, який можна оцінити не менш ніж 3,5%", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!