Зерновий пул дозволить Україні вийти на "закриті" ринки?

Понеділок, 15 червня 2009, 11:41

Україна, Росія та Казахстан, об'єднавшись у союз країн-експортерів зернових - зерновий пул - можуть вийти на ринки збуту, які раніше були закриті.

Про це заявив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Дійсно, якщо об'єднати зусилля (України, Росії та Казахстану), то можна вийти на ті ринки, які до цього були нам закриті, - ринки Північної Африки та Близького Сходу. Але для України це буде дуже складно здійснити", - сказав Ліссітса.

Так, за його словами, якщо в Росії нещодавно була створена "Об'єднана зернова компанія", покликана виступити як національний інститут регулювання зернового ринку Росії, в Казахстані майже вся торгівля зерном знаходиться в державних руках, то в Україні ситуація зовсім інакша.

Реклама:

"На сьогоднішній день у нас державного гравця на експортному ринку зерна немає, і я дуже сумніваюся, що ми зможемо найближчим часом такого гравця створити", - сказав Ліссітса.

Разом з тим, на переконання президента УКАБ, Україна на сьогоднішній день має величезну перевагу перед партнерами з Росії та Казахстану: наша країна має прямий вихід до моря.

До того ж вона не тільки виробляє, але також і експортує значні обсяги власного зерна.

"У нас перевалка в цьому році майже 29 млн. тонн зернових, включаючи олійні культури. Тому природно, що в цьому випадку для Казахстану та Росії дуже важливо співпрацювати з Україною", - зазначив Ліссітса.

За його словами, для України має сенс об'єднатися в зерновий пул з зазначеними країнами, якщо вона зможе заробляти на перевалці як свого, так і російського та казахського зерна.

Крім того, відзначив Ліссітса, наразі залишається неясним механізм, яким чином будуть розподілятися частки в експорті між трьома країнами-учасниками зернового пулу.

Як відомо, на переконання президента Віктора Ющенка, питання створення зернового союзу між Україною, Росією та Казахстаном потребує ретельного вивчення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!