ЄБРР готовий дати Україні гроші на розвиток села

Середа, 10 червня 2009, 08:46

Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про готовність фінансувати аграрні проекти в Україні, Росії і Казахстані, найбільших виробниках збіжжя на пострадянських теренах.

Під час Світового зернового форуму у Санкт-Петербурзі Євробанк повідомив, що готовий вкласти гроші у будь-яку складову харчового ланцюга, так само, як і в проекти з розвитку інфраструктури.

Стосовно України, то серйозне залучення приватних коштів можливе лише після того, як зміниться Земельний кодекс, наголосив у розмові з "Радіо Свобода" речник Євробанку в Києві Антон Усов.

"Фермери, які звертаються до Європейського банку, не мають ліквідної застави, тому автоматично таке кредитування стає дуже проблемним", - каже він.

Раніше в Україні Євробанк уже фінансував проекти, пов'язані з переробкою аграрної продукції і вдосконаленням зернового ринку, зокрема, запровадження складських сертифікатів на збіжжя. Але залучити більше коштів і підтримати первинне виробництвом заважає відсутність ринку землі.

Натомість Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", сумнівається, що Україні варто негайно реформувати земельний ринок.

Реклама:

"На піку економічного спаду ніхто не буде платити за землю більш-менш прийнятну ціну. Це означає, що власники земельних паїв продадуть її за найнижчими цінами, які зараз тільки можливі. Другий момент. Навіть з точки зору сільгосппідприємств, які працюють в Україні, десь позичити гроші і викупити землю практично неможливо в тих умовах, які склалися на фінансових ринках", - говорить український експерт.

Водночас Лапа вважає, що закордонні інвестиції в українське село безумовно потрібні, а гроші Євробанку радить спрямувати, в першу чергу, на розвиток аграрної інфраструктури, наприклад, умов транспортування збіжжя річками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!