Місцеві бюджети "обібрали" на 226 мільйонів

Четвер, 7 травня 2009, 18:34

Головне контрольно-ревізійне управління України (ГоловКРУ) виявило втрати місцевих бюджетів у січні-березні 2009 року на загальну суму 226 млн. грн.

Про це повідомляється в прес-релізі управління, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Протягом першого кварталу 2009 року виявлено втрати фінансових і матеріальних ресурсів, що були допущені в результаті порушень законодавства, в цілому на суму понад 226 млн. грн., у тому числі порушення, які спричинили недоотримання доходів, - на суму 71,5 млн. грн. ., незаконні і нецільові витрати - 152,7 млн. грн. і недостачі - на сумму 2,2 млн. грн.", - вказується в прес-релізі.

Як повідомив на прес-конференції в четвер голова ГоловКРУ Микола Сивульський, істотні порушення виявлені у сфері тендерних закупівель та реалізації програм енергозбереження.

"Складається враження, що взагалі всі ці гроші витрачені марно. Ефекту енергозбереження немає", - сказав він.

При цьому він нагадав, що за 2007-2008 рік на реалізацію програм енергозбереження було виділено 1,3 млрд. грн. з державного бюджету і 0,2 млрд. з місцевих бюджетов.

Голова ГоловКРУ зазначив, що у поточному році необхідно передбачити попереднє узгодження витрачання відповідних коштів місцевими бюджетами спеціальною комісією у складі представників ГоловКРУ, Мінфіну та інших органів центральної виконавчої влади.

Щодо тендерних закупівель Сивульський повідомив, що порушення мають масовий характер: навіть Мінекономіки допускає порушення принципів конкуренції, дозволяючи проведення тендерів з одним учасником.

За його словами, ГоловКРУ веде роботу з попередження тендерних порушень.

"Створили підрозділ оцінювання, який буде заздалегідь, до розкриття тендерних пропозицій, за найбільш ключовими параметрами по всій країні оцінювати, де є ризик. Наші люди будуть сидіти на тендерних процедурах", - сказав він.

Сивульський також зазначив, що відсутність чіткої вертикалі влади в країні знижує рівень фінансової дисципліни і стимулює зловживання.

Крім того, він підкреслив, що ефективність перевірок знижується через законодавчі вимоги про обов'язкове попередження суб'єктів про проведення контрольних заходів.

Разом з тим, за його словами, завдяки зусиллям уряду рівень якості управління в держсекторі виріс.

"В п'ять разів зменшилися показники втрат (у січні-березні-2009 до січня-березня-2008) фінансово-матеріальних ресурсів, які допущені в результаті неефективних управлінських дій", - сказав він.

Говорячи про поточну роботу ГоловКРУ, Сивульський повідомив, що йде перевірка витрат київської державної адміністрації - підсумки будуть визначені в кінці травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!