Домінування українських НПЗ - лише питання часу?

Субота, 30 травня 2009, 10:47

Домінування українських нафтопереробних заводів на вітчизняному ринку - питання часу, необхідного для модернізації виробництв і поліпшення якості продукту.

Про це заявив виконавчий директор компанії "ЛУКОЙЛ-Україна" Фейруз Ісаєв в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Ненормально, коли країна із шістьма нафтопереробними заводами і потужним Шебелинським ГПЗ завозить половину нафтопродуктів за імпортом, як це було торік", - переконаний він. 

На думку Ісаєва, основними причинами високих обсягів імпорту палива до України є, перш за все, фізичний брак українських аналогів на ринку і специфічні умови логістики.

Реклама:

"Навіщо везти до Києва одеське дизпаливо за 500 км, якщо білоруський НПЗ у Мозирі на 200 км ближче?" - пояснив він. 

Водночас Ісаєв відзначив, що еволюція вітчизняного ринку у напрямку вибудовування логістики все ж таки присутня.

Він уточнив, що зокрема його компанія активно працює з низкою великих українських компаній за так званими своп-поставками.

"Роздрібні мережі цих компаній на півдні ми забезпечуємо одеським паливом, а у віддалених північних і східних регіонах вони поставляють нам свій імпортний або український ресурс.

Ця схема не нова - заміщення практикується в усьому світі, але в Україні раніше воно ускладнювалося через різну якість продукту компаній", - розповів він. 

При цьому Ісаєв відзначив, що у міру того, як якість українських нафтопродуктів буде вирівнюватися, "ніхто не возитиме нафтопродукт через всю країну або за тридев'ять земель".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!