Ющенко констатує стабілізацію на грошово-валютному ринку

Понеділок, 25 травня 2009, 12:04

Ющенко вважає, що ситуація з платіжним балансом країни покращується, в результаті чого спостерігається зміцнення гривні.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

За його оцінкою, ситуація на грошово-валютному ринку стабілізувалася, курс гривні почав укріплюватися і показники платіжного і торговельного балансу не мають вже тиску на курс національної валюти.

За його словами, НБУ з 18 до 22 травня купив надлишкову пропозицію валюти на міжбанківському валютному ринку на суму близько 160 млн. дол. в результаті покращення ситуації із зовнішньою торгівлею.

"Платіжний і торговий баланс не є проблемою сьогодні", - сказав він.

У своєму виступі Ющенко також охарактеризував поточний стан української економіки, яка, за його словами, за підсумками першого кварталу цього року може втратити орієнтовно до 23% ВВП.

За оцінкою НБУ, падіння індексу виробництва базових галузей за І квартал становило 30,1%.

За оцінкою президента, золотовалютні резерви України на кінець поточного року сягнуть близько 26 млрд. дол. із урахуванням фінансування з боку міжнародних фінансових організацій.

Ющенко також відзначив відновлення притоку депозитів в банківській системі. За його оцінкою, позитивні тенденції на фінансовому ринку можуть підсилитися. Разом з тим голова держави наголосив, що певну проблему представляє державний бюджет на поточний рік.

Голова держави наголосив, що внаслідок світової фінансової кризи темпи падіння економіки в Україні є одними з найбільших у Європі. При цьому, для виправлення такої ситуації, окрім пропозицій перечекати кризу 3-4 місяці, на думку президента, дієвих заходів досі не вжито.

Для прикладу, основні макроекономічні показники, покладені в розрахунки Державного бюджету 2009 року, не переглянуті, внаслідок чого існують ризики несвоєчасної виплати заробітної платні, пенсій, стипендій тощо.

Президент знову наголосив, що бюджет треба переглянути, зауваживши, що уряд так і не виконав обіцянки внести проект змін до бюджету, які він обіцяв внести ще у лютому, а потім - у травні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!