Українці припинили паніку: відтік депозитів зменшився

Четвер, 9 квітня 2009, 10:58

У березні 2009 року чистий відтік депозитів населення з банків склав 4,8 мільярда гривень - у 2,4 рази менше, ніж у лютому.

Таку позитивну для фінустанов тенденцію банкіри пояснюють декількома факторами, пише газета "Дело".

В першу чергу - стабільністю національної валюти.

"Раніше люди хотіли перевести вклади в долари, тепер вже трохи заспокоїлися", - пояснює тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Віктор Кравець.

Реклама:

По-друге, важливу роль відіграло й те, що пророкована багатьма політиками гіперінфляція та фінансовий колапс так і не сталися.

"Люди почали переосмислювати свої дії. Вони забрали гроші з банків, але ж зараз ці засоби не приносять доходу. Тому відтік депозитів зменшився", - додає Віктор Кравець.

Крім того, частину коштів населення просто не змогло забрати, навіть якщо й хотіло: наразі в 11 банках введена тимчасова адміністрація і діє заборона на видачу депозитів.

При цьому серед проблемних банків є досить великі власники грошей фізосіб - "Укрпромбанк", банк "Надра", "Родовід Банк" і банк "Київ".

Всього у проблемних банках зберігається понад 12% вкладів громадян.

Більш того, навіть ті банки, в яких не введена тимчасова адміністрація, використовують усі способи, щоб перенести терміни виплат по вкладах або умовити клієнтів не забирати свої кошти.

"Останнім часом ставки за вкладами значно зросли. Крім того, гарячі гроші вже пішли з банків. Тобто частина вкладників-панікеров свої кошти забрали, а інші вже заспокоїлися, побачивши стабільність курсу ", - говорить фінансовий експерт Ігор Францкевич.

На думку експертів, ще більше можуть заспокоїти вкладників реальні дії влади по рекапіталізації проблемних фінустанов.

Як тільки з'являться перші повідомлення про націоналізацію банків, довіра вкладників зросте ще більше.

"Якщо банк державний, то виходить, що держава гарантує, що ця фінустанова не розоритися. Наскільки я знаю, є багато бажаючих перевести свої кошти в державні банки "Ощадбанк" та "Укрексімбанк", - розповідає Віктор Кравець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!