ЄЦБ може зіткнутися з розколом

П'ятниця, 17 квітня 2009, 10:46

Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше може зіткнутися з найсерйознішим розколом в Управляючій раді центробанку за всі 6 років свого перебування на цій посаді.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Інші провідні центральні банки світу прийняли рішення про зниження базової процентної ставки практично до нульового рівня ще місяць тому, але рада ЄЦБ, що нараховує 22 члени, як і раніше, не може прийти до єдиної думки.

Розбіжності у складі керівництва ЦП призводять до запізнілої реалізації заходів з підтримки економіки в єврозоні і тим самим лише погіршує рецесію, упевнені аналітики.

Вартість євро знижується другий день поспіль через розбіжності в керівництві ЄЦБ і суперечливі сигнали про можливість зниження вартості кредитування.

До 10:05 євро коштував 1,3103 дол. у порівнянні з 1,3186 дол. в кінці торгів у четвер. У ході торгів курс єдиної європейської валюти знижувався до мінімуму за місяць - 1,3068 дол.

"Схоже, ситуація перетвориться на битву активістів та консерваторів. Це найбільш значний спір при Тріше", - зазначив головний економіст єврозони BNP Paribas Кен Уеттрет.

За останній тиждень членами ради було озвучено три різні точки зору.

Так, президент "Бундесбанку" Аксель Вебер впевнений, що не можна знижувати вартість кредитування нижче 1% з поточних 1,25%.

Він додав також, що не хоче купувати боргові цінні папери для підтримки фінсектора. Як глава ЦБ Німеччини, найбільшої економіки Європи, Вебер користується величезним впливом, і його думку не можна не враховувати, відзначають експерти.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!