Євро прогинається під долар

Понеділок, 9 лютого 2009, 09:10
 

До літа 2009 року євро подешевшає відносно долара на 10%.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на "Дело".

Американські експерти передрікають ослаблення євро впродовж шести найближчих місяців. До середини року, згідно зі звітом фінансової компанії RBS Greenwich Capital Markets, на міжнародних ринках валюта подешевшає з 1,28 до 1,15 долара.

Таким чином європейська валюта продовжить своє падіння, яке намітилося з середини 2008 року. З того часу євро втратив 24% своєї вартості.

Реклама:

Основною причиною значного падіння курсу євро RBS Greenwich Capital Markets називає ситуацію в економіці країн ЄС. Для її поліпшення аналітики рекомендують Європейському центробанку (ЄЦБ) знизити базову процентну ставку з нинішніх 2% до 0,5%. Нагадаємо, з жовтня 2008 року ЄЦБ скорочував її вже чотири рази - в цілому на 2,25 процентного пункту.

У короткостроковій перспективі пониження базової процентної ставки, як стверджують економісти, приведе до ще більшого ослаблення євро. Втім, після закінчення декількох місяців вона повинна буде почати зростанння.

"Ринок винагороджує ті валюти, центральні банки яких реалізують політику підтримки економічного зростання. Інакше євро може значно впасти в 2009 році", - відзначив директор відділу валютної стратегії RBS Greenwich Capital Markets Дастін Рейд.

Ослаблення євро по відношенню до долара відбувається зокрема через зміцнення американських грошей.

"Економіка США першою почала входити в смугу кризи. Тому вони вже вжили реальних заходів для стабілізації економіки. До того ж влада Штатів набагато швидше реагує на ситуацію, ніж ЄС, в якому потрібно погоджувати заходи, що вживаються, з керівництвом усіх країн-членів", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Ігор Львов.

В понеділок, 9 лютого курс євро відносно долара знижується в очікуванні затвердження плану підтримки фінансової системи та стимулювання економічного зростання в Сполучених Штатах.

Євро на 8:00 у понеділок коштував 1,2928 дол. у порівнянні з 1,2940 дол. в кінці попереднього торговельного дня.

Курс японської валюти відносно єдиної європейської склав на 8:00 у понеділок 117,84 ієни проти 118,85 на закритті ринку в п'ятницю.

Вартість японської валюти відносно долара підвищилася до цього часу до 91,16 ієни з 91,89.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!