НБУ вважає свої базові ставки адекватними

Середа, 25 лютого 2009, 12:28
 

Національний банк України (НБУ) вважає свої базові ставки адекватними ситуації, що складається на грошово-кредитному ринку країни.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на на веб-сайт НБУ.

"Політика дешевих грошей для України на сьогодні є розкішшю, яку вітчизняна економіка не може собі дозволити ... Розмір базових ставок НБУ на сьогодні є адекватним тій ситуації, яка складається на грошово-кредитному ринку. Зокрема, у лютому 2009 року (за станом на 16 лютого) середньозважена процентна ставка на тендерах з підтримки ліквідності банків на термін 14 днів становила 22,1%, на тендерах з розміщення депозитних сертифікатів на цей термін - 10,0% ", - зазначається в повідомленні.

Відповідно до нього, в якості базових ставок, які визначають спрямованість грошово-кредитної політики Нацбанку, використовуються (постанова N72) ставки за кредитами рефінансування та операцій з мобілізації коштів на термін 14 днів, які визначаються за підсумками проведення щотижневих тендерів.

Реклама:

НБУ зазначає, що обидві базові ставки є позитивними по відношенню до офіційного інфляційного прогнозу уряду на поточний рік, а базова ставка з операцій рефінансування до того ж перевищує інфляційні прогнози міжнародних фінансових організацій.

"Поради щодо необхідності проведення в Україні політики дешевих грошей не враховують сучасні економічні реалії ... Результатом зниження процентних ставок у таких умовах (інфляція в Україні 2008 року склала 22,3%) буде втрата гривнею її вартості - як внутрішньої (прискорення інфляції), так і зовнішньої (девальвація курсу гривні) ", - підкреслюється в повідомленні.

При цьому, згідно з повідомленням, за період з жовтня 2008 року до лютого 2009 року відтік депозитів з банківської системи склав у національній валюті 46,6 млрд. грн., в іноземній - 2,2 млрд. дол.

Щодо покращення інформування суспільства про економічні реалії, в повідомленні наголошується, що НБУ пропонує розглянути питання про впровадження розрахунку Державним комітетом статистики на місячної основі індикатора, подібного індексу економічних настроїв (Economic sentiment indicator), який розраховується статистичним агентством ЄС Eurostat.

"Впровадження у практики статистичного аналізу даного показника надало б можливість мати короткострокову оцінку економічного становища в заміну ВВП", - відзначається в повідомленні.

Як повідомлялося, Держкомстат України відмовився від оприлюднення даних про ВВП на місячный основі: з урахуванням міжнародної практики цей показник буде публікуватися щоквартально.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!