Нацбанк вимагає повертати депозити містам

Четвер, 12 лютого 2009, 09:46
 

Національний банк фактично визнав відсутність мораторію на дострокове повернення депозитів в вимагає від банків повертати кошти міських бюджетів.

НБУ підкреслив, що банки зобов'язані повертати депозити за першою вимогою вкладників, пише видання "Комерсант-Україна". 

Нацбанк відреагував на лист прем'єр-міністра Юлії Тимошенко від 2 лютого і попросив банки повертати кошти міст з депозитів.

"Просимо з розумінням ставитися до питання повернення коштів місцевих бюджетів, вирішувати його в межах цивільного та банківського законодавства і не допускати при цьому погіршення ліквідності банку", - говориться в листі директора дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Олександра Кірєєва.

Зміст листа НБУ суперечить практиці, яку Нацбанк до цього часу застосовував у відношенні депозитів фізичних осіб. Постановою від 4 грудня минулого року регулятор скасував введений 11 жовтня мораторій на дострокове зняття депозитів. Але в листі, розіславши Нацбанком на наступний день, говорилося, що "банкам заборонено проводити дострокове повернення депозитів".

Юристи впевнені, що тепер банки не зможуть знайти виправдання для неповернення коштів.

"Мораторій завжди порушував Цивільний кодекс і Нацбанк не міг не визнати цього. Банки не зацікавлені віддавати депозити, тому що це призведе до значного відтоку коштів і колапсу системи, - говорить партнер юридичної фірми Magisters Олексій Резніков .- Зараз вони будуть намагатися, не порушуючи законодавства , не віддавати депозити шляхом переговорів і умовами клієнтів ".

За його словами, будь-який суд буде на боці вкладника, однак для ухвалення рішення на його користь знадобиться не один день.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!