У Ющенка називають інфляцію в 21%

Понеділок, 22 грудня 2008, 13:26
 

Інфляція 2008 року може скласти 21%.

Такі прогнози висловив на брифінгу перший заступник голови секретаріата президента Олександр Шлапак.

Він звернув увагу на різке зниження реальних доходів населення. "Протягом останніх 3-4 років ми мали показники до 15%. Дай бог, щоб цього року ми прийшли з показником 6-8%", - сказав він.

Сказав про стрімке зростання торгівельного дефіциту. За його словами, до кінця року "очікується мінус 15 млрд. грн." і це "близько 40% порівняно з роком минулим"

Реклама:

"Ми спостерігаємо фактично обвал ВВП. В листопаді - 14% порівняно з листопадом минулого року і майже 30% падіння промислового виробництва. Такого результату в державі не було вже 14 років", - сказав заступник президента.

Олександр Шлапак назвав це "вироком економічній політиці уряду та розбалансованості влади в нашій державі".

"На мою думку, 2008 рік увійде в новітню історію України як рік економічної поразки. Жодної серйозної реформи ні в питаннях власності, ні в питаннях земельних відносин, ні в питаннях аграрної політики тощо. Популістська бюджетна політика призвела до незбалансованості бюджету 2009 року", - заявив він.

"Замість глибокого аналізу, ми отримуємо велику кількість емоційних непрогназованих кроків як уряду, так і національного банку", - додав перший заступник президента.

Він заявив, що президент виступає за те, що необхідно припинити політичні чвари, дати реальну оцінку тому, що відбувається. При чому він підкреслив слово "реально"

"Ситуація з макропоказниками останніми днями перетворилася на детектив і показала, в який спосіб уряд намагається відобразити ситуацію, в який перебуває країна на сьогоднішній день", - пояснив він.

"У вересні місяці ми отримали одні макропоказники, тоді ми не очікували кризи. Ми отримали реальні показники, які озвучували на уряді міністр економіки та міністр фінансів, а потім за наполяганням прем'єра отримали якісь інші показники, які, на моє переконання, не відповідають реальним, але прикрашають ситуацію і дозволять надути бюджет і виконати протягом місяця-двох певні соціальні обіцянки, які були взяті на себе урядом", - сказав він.

Він підкреслив, що необхідно зробити чіткий перелік антикризових заходів які постійно оновлювати на рівні законодавства, рішень уряду, Нацбанку і місцевої влади.

"Значна частина є у антикризовому законі, багатьох наказах президента і законодавчих ініціативах, рішеннях уряду і НБУ, однак нема системності і саме на цьому наполягає президент", - сказав Олександр Шлапак.

Крім того, він наголосив на необхідності виконувати "те, про що вже домовилися".

"Урядом і НБУ не виконано 2/3 з антикризового закону і указів президента.

Фактично нерозроблена законодавча база стабілізаційного фонду, немаємо інституту рефінансування", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!