Інвестиційні компанії проходять курс виживання

Вівторок, 4 листопада 2008, 12:44
 

Фінансова криза в цьому році помітно змінила схему роботи фондового ринку.

Якщо 2007 року найбільший доход приносили брокерідж і перепродаж недооцінених активів, то в 2009 році заради свого виживання інвесткомпанії перейдуть до угод M&A, поява яких буде стимулюватися поглибленням кризи.

2007 року український фондовий ринок показав рекордну у світовому вирахуванні прибутковість - індекс ПФТС виріс на 135%, а обсяги торгів на найбільшій фондовій біржі країни перевищили 32 млрд. грн., повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Бум у секторі будівництва і девелопменту активізував залучення українськими емітентами грошей іноземних інвесторів як на борговому ринку, так і на ринку капіталу - проводилися IPO, SPO і private placement. У цілому за допомогою інвесткомпаній емітенти залучили 2 млрд. дол.

Реклама:

Інвестиційні компанії (ІК) визнають, що отримували в цей період надприбутки на прямих інвестиціях і брокеріджі.

Але така ситуація не могла тривати довго в умовах глобальної фінансової кризи, що торкнулася українського біржового ринку вже на початку 2008 року: після досягнення індексом ПФТС максимуму 15 січня в 1208,61 пункту до 4 листопада він упав на 78,3% - до 262,23 пункту.

Падіння фондового ринку і скорочення доходів змусили ІК оптимізувати витрати, скоротивши витрати на рекламу і послуги PR-агентств. Але відчутніше всіх кризу відчули співробітники ІК, тому що близько 60-70% витрат ІК - бонуси і зарплати.

Учасники ринку говорять, що в залежності від розміру компанії скорочення штатів складають від 10% до 60%.

Інвестбанкіри впевнені, що відсутність ліквідності на ринку й обмежений доступ до кредитних ресурсів підштовхне багато компаній реальної економіки до залучення коштів будь-яким шляхом, навіть шляхом продажу частини своїх акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!