"Нафтогаз" відмовляється звітувати перед інвесторами

Четвер, 9 жовтня 2008, 14:20

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" звернулася до власників своїх облігацій із проханням перенести останній термін публікації аудійованої консолідованої звітності за 2007 рік на 31 грудня 2008 року, повідомив агентству "Інтерфакс Україна" один з учасників ринку.

За його словами, це прохання буде розглянуто на зборах власників єврооблігацій "Нафтогазу України", призначеному на 28 жовтня.

У прес-службі НАК  підтвердили цю інформацію і додали, що в даний час підготовка звіту до публікації знаходиться на завершальній стадії. При цьому керівництво компанії завірило власників єврооблігацій у відсутності причин для занепокоєння.

Раніше повідомлялося, що в ході випуску п'ятирічних єврооблігацій обсягом 500 млн. дол. 2004 року "Нафтогаз України" узяв на себе зобов'язання надавати інвесторам звітність за міжнародними стандартами протягом семи місяців по завершенні фінансового року. Власники єврооблігацій можуть подати на них до дострокового погашення у випадку порушення компанією цієї інформаційної ковенанти.

Реклама:

Уперше НАК порушила це зобов'язання 2007 року. Власники облігацій кілька разів погоджувалися відкласти термін публікації аудійованої звітності, і в результаті вона з'явилася лише в травні 2008 року.

У законі про держбюджет-2008 закладена гарантія з боку держави в розмірі максимум до 12 млрд. грн. у відношенні заборгованості "Нафтогаза України" перед нерезидентами. Це положення відноситься до єврооблігацій компанії, що дозволило Fitch підвищити пріоритетний незабезпечений рейтинг НАК з рівня "B+" до "BB-" і виключити його зі списку Rating Watch "Негативний".

"Нафтогаз України" у вересні 2004 року розмістив єврооблігації за ставкою 8,125% річних. Термін їхнього погашення настає 30 вересня 2009 року. Менеджером розміщення виступав ABN Amro. У період невизначеності восени 2007 року облігації котирувалися на ринку за курсом близько 90% номіналу, що відповідало прибутковості близько 13,2% річних, а зараз, коли різко загострилася міжнародна фінансова криза, їхній курс складає близько 80,4% від номіналу, що відповідає прибутковості близько 35% річних.

Неконсолідований чистий прибуток НАК "Нафтогаз України" за січень-червень 2008 року за українськими стандартами бухгалтерського обліку зріс у 8,9 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року - до 2,67 млрд. грн. Чистий прибуток компанії виріс у 2,4 рази - до 22,39 млрд. грн.

"Нафтогаз України" поєднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і збереження природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: