Банки активно направляють прибуток у резерви

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 13:17
Банки активно направляють прибуток у резерви. У результаті вже в 2009 році Державна податкова адміністрація(ДПА) очікує серйозна недостача податків по фінансовому секторі, повідомляє "Экономические известия ".

Першим оголосив про зниження прибутку в третьому кварталі Кредобанк. За словами голови правління банку Івана Феськива, збори акціонерів прийняло рішення направити в резерви більш $9 млн., і в результаті банк показав негативний прибуток за підсумками трьох кварталів.

Таким чином, банк готується до економічної кризи і можливого погіршення якості кредитного портфелю. "За рахунок резервів ми будемо готові покрити можливі неповернення по кредитах, що можуть виникнути внаслідок економічної кризи",- зазначив радник голови правління Олексій Хміль.

Багато інших банків теж почали активно протидіяти росту негативної заборгованості. Зокрема, банк "Фінанси і кредит" запропонував своїм клієнтам гасити валютні кредити за курсом 5,25 грн. / дол. Якщо банк не має запасу валюти, купленої влітку за низьким курсом, то така операція зменшить його доходи (курси на міжбанківському ринку - 5,6-5,65 грн. / дол.

Банкіри відзначають, що підготовка до погіршення якості портфеля незабаром стане стандартом ведення бізнесу. Частка негативно класифікованих кредитів в Україні різко збільшувалася і зараз сягає 19%. Уповільнення темпів росту кредитування більш ніж утроє за підсумками року .

Уповільнення темпів росту прибутковості українських банків видно з результатів третього кварталу - прибутковість статутного капіталу скоротилася з 14,93% на початку року до 9,54% на 1 жовтня. Якщо темпи зниження прибутковості банків збережуться, уже до середини наступного року фіскальні збори з фінансового сектора почнуть різко скорочуватися.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!