Ціна на нафту знову підвищилася через побоювання скорочення поставок

П'ятниця, 25 липня 2008, 13:51

Ціна на нафту підвищилася на побоюваннях скорочення поставок сировини з Ірану й Нігерії.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Ціна серпневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в електронній системі Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) у п'ятницю станом на 12:40 становила 126,51 дол. за барель, що на 1,02 дол. вище за підсумкове котирування 24 липня.

Ціна ф'ючерса на нафту Brent на вересень на лондонській біржі ICE Futures 25 липня підвищилася на 1,07 дол. - до 127,51 дол. за барель.

Реклама:

Ціна на нафту підвищилася після заяви Ізраїлю про можливе застосування сили з метою змусити Тегеран відмовитися від здійснення ядерної програми.

Іран, зі свого боку, загрожує блокадою Ормузської затоки у випадку воєнних дій проти нього. Через затоку проходить чверть світового експорту нафти. Іран у червні виробляв 3,85 млн. барелів нафти на добу (б/д).

Нігерійські повстанці 23 липня заявили про можливу атаку на нафтопровід, яким нафта надходить на два з чотирьох працюючих у країні нафтопереробних завода. Раніше трубопровід був атакований у лютому 2006 року - його ремонт було завершено на початку 2008 року.

Нігерія поступилася Анголі правом називатися найбільшим африканським виробником нафти. Через дії повстанців нафтовидобуток у країні зменшився на 20 % - до 1,9 млн. бар./добу (в порівнянні з 2,4 млн. бар./добу 2005 року).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!