Приват бореться із Северсталлю за акції американської компанії

Четвер, 19 червня 2008, 13:54

Міноритарії американської сталеливарної компанії WCI Steel, діючи в інтересах групи Приват, вимагають скасувати угоду з російською Северсталлю.

Вони вважають, що рада директорів повинна була рекомендувати їм прийняти конкуруючу пропозицію від компанії групи Приват, - повідомляє "Комерсант" .

Частина акціонерів американської сталеливарної компанії WCI Steel, які у травні прийняли від російської Северсталі пропозицію про покупку 100% за 140 млн дол, подали до суду позов з вимогою скасувати угоду.

Представник WCI Steel Елізабет Ковач роз'яснила, що мова йде про власників не більше 18% акцій компанії. На думку акціонерів, рада директорів компанії мусила рекомендувати акціонерам прийняти конкуруючу пропозицію компанії Optima International of Miami Inc., що, за даними Bloomberg, пропонувала за WCI 172 млн дол.

Реклама:

Ця компанія входить до складу групи компаній Optima International, що належить співвласникам групи Приват Ігорю Коломойскому та Геннадію Боголюбову.

Джерело в групі підтвердило ,що ініціатори позову діють в інтересах Привата: "Ми брали участь у покупці цього підприємства і запропонували більшу ціну, однак наша пропозиція була відхилена. Оскільки наша пропозиція була кращою, ми спробуємо відстояти інтереси в суді".

За словами Елізабет Ковач, керівництво WCI вважає вимоги міноритаріїв необґрунтованими. "Ми як і раніше вважаємо, що угода із Северсталлю забезпечить найбільшу вигоду акціонерам WCI Steel, і маємо намір активно захищатися, домагаючись термінового завершення продажу компанії",- повідомили в WCI.

"Придбання проходить відповідно до американського законодавства",- сказали в Северсталі, підкресливши, що ніяких обвинувачень до російської компанії в позові не міститься.

Джерело в металургійній галузі згадує, що зі схожими проблемами Северсталь вже зіштовхувалася в 2003 році, коли намагалася придбати збанкрутілого американського виробника сталі Rouge Industries, пізніше перейменованого в Severstal North America.

"Тоді також вже після підписання угоди про покупку, підтриманої профспілками, акціонери зчинили скандал, домагаючись збільшення ціни на 40% через наявність альтернативної пропозиції. Щоправда, Северсталь зуміла добитися покупки, піднявши ціну лише на 7%",- нагадує джерело, припускаючи, що і зараз Северсталі прийдеться переглянути умови своєї пропозиції.

У нинішній ситуації, на думку Георгія Буженіци з UniCredit Aton, позов може бути задоволений тільки в тому випадку, якщо акціонери зможуть довести упереджену дію менеджменту WCI в інтересах Северсталі та навмисну спробу впливу на рішення акціонерів.

"Якщо сторони не підуть на мирову, розгляд справи в суді може відтягнути завершення угоди як мінімум на півроку",- погоджується керуючий партнер АБ Вегас-Лекс Альберт Єганян.

Нагадаємо, останні придбання групи Приват Ігоря Коломойского та Геннадія Боголюбова - австралійська компанія ConsMin і частка в російської Evraz Group.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!