Банки чекають від українців повернення кредитів

Вівторок, 17 червня 2008, 13:40

За перші чотири місяці 2008 року заборгованість громадян України перед банками зросла на 30,8 мільярда гривень.

 Загальна ж сума кредитних боргів фізичних осіб склала майже 184 мільярда.

Експерти підтверджують, що до квітня банки постійно збільшували кількість і розміри кредитів. Але починаючи із травня обсяги кредитування почали стрімко падати, повідомляє газета "Дело" .

На думку аналітиків, високі показники кредитування в січні-квітні в першу чергу стимулювало зростання доходів населення. За цей період вони зросли на 47% (у порівнянні із січнем-квітнем 2007 року).

Реклама:

 За даними Держкомстату, громадяни в січні-квітні одержали близько 237 мільярдів гривень. Основне джерело грошей для українців - заробітна плата. Її загальний розмір склав 104 мільярда гривень.

Хоча в той же час, у порівнянні з минулим роком, частка зарплати в доходах населення скоротилася на 1,2% - до 43,9%. Рівно на стільки ж збільшилася частина доходів, отриманих не за основним місцем роботи - до 11,1%.

При цьому основні статті видатків українців практично не змінилися. Як у минулому, так і цього року люди витрачають основну частину заробітку на товари та послуги. На них пішло майже 83,2% доходу, або 197 мільярдів гривень.

При цьому, за словами банківського аналітика компанії "Мілленіум Капітал" Вікторії Безверхої, основну частину свого заробітку (60%) українці витрачають на продукти харчування.

Також, за її словами, збільшення доходів громадян "з'їдає" інфляція. "Із квітня 2007-го по квітень 2008 року інфляція склала 30%, у той час як реальний дохід населення виріс лише на 16%", - сказала вона

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!