Депозитарний ринок перекроюють

Четвер, 12 червня 2008, 13:36

Депозитарна система країни на порозі великих змін.

Вчора акціонери депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) прийняли рішення про об'єднання із "Всеукраїнським депозитарієм коштовних паперів" (ВДЦБ).

Тим часом ДККПФР не вдалося змінити керівництво "Національного депозитарію України" (НДУ), зазначають "Экономические известия".

Вчора відбулися збори акціонерів Національного депозитарію, на якому ДККПФР планувала змінити голову правління НДУ Володимира Ульянова та голову СР Віктора Івченко.

Реклама:

Однак прямо перед засіданням акціонери НДУ одержали рішення Київського господарського суду, що заборонив вносити ці питання до порядку денного.

Одеський приватизаційний центр і Міжнародний центр інституціонального розвитку подали до суду на правління депозитарію з вимогою внести кадрові питання до порядку денного засідання. Правління надало свої аргументи проти - за статутом НДУ голови правління і ради обираються на три роки, які минають 16 січня 2009 р.

В результаті судового засідання і з'явилося судове рішення, що поламало намір ДККПФР замінити Віктора Івченко на члена комісії Анатолія Бурмаку.

У відповідь на рішення суду представники ДККПФР, і МФС відмовилися голосувати за внесення змін до статуту НДУ, що вносять електронний цифровий підпис і криптозахист до переліку діяльності НДУ.

"Комісія вважає це питання недостатньо проробленим, і доручила правлінню в місячний термін доробити зміни до статуту. Немає ніякого лиха, якщо вирішення цього питання трохи буде відкладене",- говорить голова правління МФС Микола Зшивальників.

Голова спостережної ради НДУ Віктор Івченко висловив припущення, що Держкомісія побажає скликати збори акціонерів НДУ набагато швидше, але його результат прогнозувати не узявся.

Нагадаємо, що вчора голова ДККПФР Анатолій Балюк затвердив у Кабміні проект нової редакції закону "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", що передбачає перехід до дворівневої системи депозитарного обліку цінних паперів, із центральним депозитарієм і депозитарними установами.

Останні будуть наділені в тому числі функціями, властивим нинішнім хоронителям і депозитаріям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!