На іпотечному ринку в Україні прогнозуються негативні наслідки

Середа, 11 червня 2008, 18:35

Виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Олексій Піліпец прогнозує у подальшому збільшення проблем на іпотечному ринку в країні.

"Тренд по валютизації буде зростати, будуть загострюватися валютні ризики. Ми прогнозуємо подальший негативний розвиток ринку. У першу чергу, це торкне первинний ринок фінансування, тому що наші будівельні компанії безкоштовно кредитують громадян. Це відіб'ється й на забудовниках", - сказав він у ході "круглого" стола "Іпотека в Україні: від кількості до якості" у середу в Києві.

Разом з тим Піліпец відзначив, що збільшення проблем на іпотечному ринку країни також негативно відіб'ється на страхових компаніях, які змушені відзивати свої депозити в банків, що приводить до зменшення коштів в останніх.

"Це ж стосується іпотечних брокерів, тому що скорочення угод по іпотеці приводить до скорочення клієнтської бази", - відзначив експерт.

Реклама:

Разом з тим, на думку заступника директора департаменту приватного банкінгу, начальника керування іпотечного кредитування Райффайзен Банк Аваль (Київ) Євгенія Дем'янова, у короткостроковій перспективі варто очікувати валютизацію іпотечного ринку, у довгостроковій перспективі можлива поява нових продуктів із плаваючими і ставками, що коректуються, по іпотечних кредитах.

За даними Піліпца, у цей час ставки по іпотечних кредитах у національній валюті становлять 20-22% річних, в іноземній валюті - 15%.

Як повідомлялося з посиланням на прогноз Піліпца, приріст сукупного іпотечного портфеля українських банків в 2008 році складе 40%, тоді як в 2007 році цей показник досяг 110%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!