Уряд підтримав законопроект про перехід до електронного обігу цінних паперів

Середа, 11 червня 2008, 14:54

Уряд України схвалив виправлення до законодавства про Національну депозитарну систему, яке припускає відмову від документарної форми цінних паперів і перехід до дворівневої депозитарної системи на чолі з центральним депозитарієм.

Про це повідомив голова Державної комісії з коштовних паперів і фондового ринку (ДККПФР) Анатолій Балюк.

"У цілому законопроект схвалений", - сказав він журналістам після розгляду цього питання на засіданні Кабінету міністрів в середу.

Балюк повідомив, що законопроектом передбачений 18-місячний термін для адаптації існуючої системи до нових вимог. На думку голови ДККПФР, цей час дозволить забезпечити переоформлення цінних паперів з документарної в електронну форму, сформувати депозитарні установи й видати відповідні ліцензії.

Реклама:

Голова ДККПФР додав, що на засіданні уряду обговорювалася можливість створення єдиного центрального депозитарію на базі всіх існуючих сьогодні трьох депозитаріїв.

Прем'єр-міністр і представники Нацбанку підтримують цю ідею", - відзначив він.

За даними Держкомісії, до початку 2008 року в Україні працювало 369 реєстраторів, які обслуговували 17,03 тис. емітентів, тоді як роком раніше реєстраторів було менше - 351, але число емітентів, що обслуговуються ними,  - більше - 18,29 тис..

Крім того, ще 304 емітента самостійно вели реєстри своїх власників, тоді як до кінця 2006 року таких було 357.

Загальна кількість рахунків становила 12,3 млн., на яких числилося 817,39 млрд. іменних цінних паперів загальною номінальною вартістю 167,98 млрд.грн..

Найбільшими реєстраторами є "Приватбанк" - 1582 емітента, "Укрсоцбанк" - 500, ТОВ "Співдружність" - 316, ЗАТ "Компанія " Базис-Реєстр" - 280, ЗАТ "ОКМА" - 275 і ТОВ " Р-Д-Р" - 211.

Найбільший український депозитарій МФС на кінець 2007 року обслуговував 2518 емітентів і 225 хоронителів. У свою чергу, хоронителі відкрили 1,09 млн. рахунків, на яких числилося 683,94 млрд. цінних паперів.

Велика кількість документарних цінних паперів в Україні була викликана обраною моделлю приватизації і ставкою на реєстраторів на першому етапі побудови облікової системи.

ДККПФР неодноразово ініціювала варіант розвитку облікової системи в країні, що припускає відмову від послуг реєстраторів і перехід до бездокументарної форми обертання цінних паперів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!