Тигіпко: Україні не загрожує іпотечна криза

Понеділок, 21 квітня 2008, 11:16

Україні не загрожує іпотечна криза, схожа до тієї, що спіткала Америку.

Так вважає голова ради інвесторів при Кабміні Сергій Тигіпко.

"Існує колосальний попит на житло в Україні, 15 мільйонів наших громадян прагнуть поліпшити свої житлові умови. А підстав вважати, що економіка України гальмуватиме, немає", - пояснив він в інтерв'ю "Тижню".

Він нагадав, що торік, незважаючи на велику інфляцію, реальні доходи зросли на 13 відсотків. І цього року вони мають тенденцію до зростання.

Реклама:

"Проблема в тому, що так швидко іпотека не встигатиме за попитом. Наші банки внаслідок кризи тепер не можуть виходити на зовнішні ринки, щоб залучати іноземні гроші й видавати українцям позики на купівлю житла", - зазначив Тигіпко.

"Криза триває, і не відомо, коли вона закінчиться. Тому залучити гроші можна тільки під дуже високі відсотки - 15, 16, 17 річних. А якщо компанія бере позики на таких умовах, то це означає, що вона вже майже банкрут, і з останніх сил позичає", - зазначив він.

Коментуючи ціни на ринку житла, Тигіпко пояснив, що ситуація тут абсолютно ринкова, й пропозиція наразі менша, ніж попит.

"Дайте сьогодні більше житла на ринок Києва - спочатку ціни на нерухомість призупиняться, а потім ті, хто набудував це житло, почнуть їх знижувати, бо на них тиснутимуть узяті під будівництво банківські кредити", - вважає Тигіпко.

"І вони не зароблятимуть по 1000-1500 доларів на квадратному метрі, а будуть хреститися й казати: слава Богу, якщо я зароблю 200-300 доларів на "квадраті". Треба спрощувати видачу землі, спрощувати видачу всіх дозволів на будівництво, і хай будують...", - зазначив він.

За матеріалами "Тижня"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!