S&P розповіли про рейтинги Києва після відсторонення Черновецького

П'ятниця, 14 березня 2008, 15:53

Після указу президента України Віктора Ющенка від 13 березня 2008 р. про відсторонення на 15 днів мера Києва Леоніда Черновецького від виконання його обов'язків, Standard & Poor's заявило, що на цей момент воно не переглядає ні рейтингів, ні прогнозу зміни рейтингів міста. Про це йдеться в повідомленні агентства.

"Хоча зараз це відсторонення не вплинуло на кредитоспроможність міста, Standard & Poor's, проте, може зробити відповідні рейтингові дії у разі, наприклад, якщо фінансова і боргова політика міста істотно зміниться або якщо цей політичний конфлікт паралізує фінансову діяльність міста, зокрема підготовку до випуску облігацій на 1,25 млрд грн, які могли б використовуватися для погашення облігацій на 150 млн дол. у серпні 2008 р.", - заявив кредитний аналітик Standard & Poor's Борис Копєйкін.

Як підкреслювалося в останніх публікаціях Standard & Poor's, низька передбачуваність політичної системи і системи міжбюджетних відносин в Україні залишається важливим чинником, що обмежує кредитоспроможність регіональних і місцевих органів влади в країні. Стосовно Києва - положення мера як голови міської державної адміністрації, що призначається, і одночасно - обраного мера міста, є додатковим чинником ризику.

Рейтинг міста відображає низьку фінансову гнучкість Києва внаслідок контролю з боку центрального уряду над основними прибутковими джерелами, а також системи міжбюджетних відносин, що розвивається. Рейтинг також обмежується значним тиском із боку витрат, відносно високими валютними ризиками, пов'язаними з крупними разовими погашеннями облігацій і необхідністю й далі підвищувати якість управління і рівень прозорості.

Реклама:

Рейтинг підтримується положенням Києва як економічного, фінансового і культурного центру України, що спричиняє зростання бюджетних доходів і високих показників ліквідності, із залишками на рахунках міста в 600 млн грн і 240 млн дол. (на 14 березня 2008 р.), що перевищують видатки на погашення і обслуговування боргу в 2008 р.

Прогноз "Негативний" відображає прогноз зміни рейтингу суверенного уряду, оскільки економічний стан і бюджетні показники Києва тісно пов'язані з ситуацією в країні, і, таким чином, рейтинг і прогноз зміни рейтингу міста обмежуються рівнем кредитоспроможності України.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!