Експерти вважають провальними для України переговори "Нафтогазу" і "Газпрому"

Середа, 12 березня 2008, 13:57

Експерти Центру політичного аналізу "Стратагема" вважають провальними для України результати переговорів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і російського газового монополіста компанії "Газпром" про поставки газу в Україну.

Про це сказано в повідомленні центру з посиланням на директора центру Юрія Романенка.

"Стратегія Юлії Тимошенко в газовому питанні повністю провалилася. Україна за підсумками двомісячної війни з "Газпромом" і пов'язаними з ним компаніями дістала вищу ціну на газ уже в 2008 році", - зазначив Романенко.

Він зазначив, що в результаті газового конфлікту з Україною з'явилася заява керівництва середньоазіатських держав про підвищення ціни на газ до європейського рівня з 2009 року.

Реклама:

"При цьому європейська ціна газу, з огляду на прогнози зростання цін на альтернативні енергоносії - нафту й мазут, у 2009 може досягти 320-350 дол. за 1000 кубів на кордоні України, що всередині країни трансформується з урахуванням податків і транспортування в 550-600 дол. за 1000 кубів", - додав Романенко.

Він сказав, що найчастіше інтерпретація газового конфлікту спікерами Кабінету Міністрів розходилася з реальними результатами переговірного процесу.

"Можна скільки завгодно розповідати "про перший український уряд, що не піддався на газовий шантаж росіян", але кінцева ціна такої "перемоги" для країни надто висока", - заявив Романенко.

На його думку, конкурентоспроможність української економіки в умовах різкого зростання ціни на природний газ значно знизиться.

Як відомо, "Газпром" неодноразово заявляв, що в 2008 в Україну було поставлено близько 1,9 млрд куб. м газу російського походження на суму близько 600 млн доларів.

Російська компанія пропонувала придбати це паливо за ціною 314,7 долара за тис. куб. м на кордоні з Україною.

У свою чергу, "Нафтогаз України" зазначив, що, за даними Енергетичної митниці, природний газ російського походження в 2008 році в Україну не поставлявся.

5 березня після переговорів керівництва компаній "Газпром" відновив у повному обсязі раніше скорочені на 50% поставки природного газу в Україну.

Після цього російський холдинг повідомив, що розраховує домовитися з українською стороною про довгострокові контракти на поставку газу і його транзит через територію України.

12 лютого Україна й Росія домовилися створити два СП на паритетних засадах між "Нафтогазом України" і "Газпромом" замість компаній "РосУкрЕнерго" і "Укргаз-Енерго".

На початку березня Туркменістан, Казахстан і Узбекистан заявили, що мають намір продавати газ російському "Газпрому" з 2009-го за європейськими цінами.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!