Кабмін затвердив план розміщення акцій "Укртелекому"

Середа, 6 лютого 2008, 11:43

Кабмін затвердив план розміщення акцій ВАТ "Укртелеком". Про це повідомив журналістів заступник голови ФДМУ Дмитро Парфененко.

За його словами, згідно з затвердженим планом розміщення акцій, 25% + 1 акція (блокпакет) закріплюється в держвласності, 67,79% виставляється на продаж на конкурсі з елементами аукціону.

Парфененко повідомив, що протягом місяця, починаючи з сьогоднішнього дня, конкурсна комісія повинна виробити умови конкурсу, що включають вимоги для покупця. Крім того, робоча група на чолі з керівником Держспецзв'язку повинна буде представити ФДМУ свої пропозиції з реструктуризації "Укртелекому" - виведення з його складу підрозділів, які забезпечують спецзв'язок для урядових структур і правоохоронних органів.

Парфененко також повідомив, що конкурс може бути оголошений не раніше березня, оскільки експертна оцінка початкової вартості проводиться в кінці того місяця, коли було ухвалено рішення про продаж об'єкта.

Реклама:

"Тобто оцінити первинну вартість "Укртелекому" ми зможемо не раніше, ніж у кінці лютого", - пояснив Парфененко.

Також Кабмін затвердив перелік 14 акціонерних товариств, які підлягають першочерговому продажу в 2008 р. разом із землею. З-поміж них - Київський мотоциклетний завод, Київський завод автоматики ім. Петровського і завод "Маяк". Продаж разом із землею здійснюватиметься шляхом внесення земельних ділянок, прилеглих до підприємства, до його статутного фонду, уточнив Парфененко, додавши, що наразі експертна оцінка вартості земельних ділянок під трьома вказаними вище підприємствами не проводилася.

Відзначимо, що 16 січня Кабмін затвердив перелік об'єктів приватизації на 2008 р., серед яких держпакети акцій ВАТ "Укртелеком". Президент Віктор Ющенко 17 січня ц. р. заявив, що наполягає на продажі контрольного пакета акцій - 75% плюс 1 акція - ВАТ "Укртелеком" і на пошуку стратегічного інвестора. Ющенко відзначав при цьому, що приватизація цього підприємства маленькими частками - по 1% пакета акцій - може цікавити "тільки злодіїв і авантюристів", які, на думку президента, таким чином намагаються за безцінь придбати це стратегічне підприємство.

Нагадаємо, на аукціонних торгах із продажу акцій ВАТ "Укртелеком", які пройшли 15 червня 2007 р. на фондовій біржі "Перша фондова торгова система" (ПФТС), продані 3 лоти загальною вартістю 15,525 млн грн. Покупцями акцій виступили ТОВ "Конкорд Капітал" і ТОВ "Міленіум Капітал", які придбали відповідно один і два лоти. Проте Господарський суд Києва призначив на 21 вересня 2007 р. засідання за позовом ТОВ "Фондова компанія "Дельта груп" про визнання недійсними цих аукціонних торгів.

Раніше ФДМУ вже тричі намагався продати пілотний 1%-вий пакет акцій "Укртелекому". 8 червня і 21 травня 2007 р. провести торги перешкодила судова заборона, а 29 травня - відсутність заявок. У цілому, до 23 липня планувалося продати 5% акцій - на п'яти українських фондових біржах, 50%+1 акцію - залишити в держвласності. А після пілотного продажу, в період із 1 серпня до 31 грудня в 2007 р., Фонд держмайна планував виставити на торги на вторинному ринку міжнародних фондових бірж ще 37,86% акцій компанії "Укртелеком" одним лотом.

ВАТ "Укртелеком" є національним оператором дротового зв'язку і перебуває в управлінні Фонду держмайна України. Статутний фонд компанії становить 4,681 млрд грн. Державі належить 92,86% акцій ВАТ "Укртелеком", 7,14% акцій - трудовому колективу.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!